Франция извоюва историческа първа титла в Световната лига по волейбол, след като се наложи убедително с 3:0 (25:19, 25:21, 25:23) над Сърбия във финала на тазгодишната надпревара, който се игра в Рио де Женейро.

"Петлите" направиха много силен турнир, като започнаха участието си от по-ниската група 2, където не допусна нито едно поражение, а във финала победи България във Варна.

На големите финали в Бразилия французите победиха домакините, загубиха от миналогодишния шампион САЩ, а в полуфиналите се наложи над Полша.

От своя страна Сърбия загуби шестия си финал в надпреварата и продължава да няма титла в нея.

Първият гейм на финала започна страхотно за Франция, която поведе с 5:0. При първото техническо прекъсване преднината на "петлите" вече беше само една точка - 8:7. Те продължиха методично да увеличават преднината си и без особени проблеми поведоха с 1:0.

Във втората част нито един от двата тима не успя да се откъсне трайно в резултата и това продължи до 17:16 за Сърбия. Тогава възпитаниците на Лоран Тили се мобилизираха и с отлична игра в атака увеличиха преднината си на 2:0.

В заключителната част наставникът на "плавите" Никола Гърбич направи три промени в сравнение със стартовата си шестица с цел да раздвижи малко играта. Това на моменти се получаваше, но французите бяха безкомпромисни и се поздравиха с крайния успех.

dnevnik.bg