Президентът Росен Плевнелиев връчи българския флаг на българските атлети, които ще участват на Летните игри Спешъл Олимпикс 2015 в Лос Анджелис.

Днес в Гербовата зала в Президентството се проведе официалната церемония по изпращането на родните спортисти, които ще се състезават в американския град от 25 юли до 2 август. На Игрите страната ни ще бъде представена от 23 атлети в 10 различни дисциплини. Калифорнийският град ще посрещне общо над 7000 атлети с интелектуални затруднения от 177 държави от целия свят, 3 000 треньори, 30 000 доброволци, 2 000 медии.

"Изключително се гордеем с вас. Вие сте пример за милионите България с вашата вяра, с вашия кураж, с вашия неуморен труд, с вашите високи постижения. Вие сте доказали, че сте достойни и успешни личности. Служите като пример за подражание със силата на духа, която притежавате. Желая на вас, вашите семейства и приятели успехи, здраве, щастие и, разбира се, много победи, с които да ни накарате истински да се гордеем. На добър час!", каза Плевнелиев на церемонията.

Спортният министър Красен Кралев също пожела успех на атлетите. "Вие сте се доказали през годините като изключителни спортисти и вашето участие в 10 дисциплини е показателно за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения у нас. Лос Анджелис ще посрещне над 7 хиляди атлети от 177 държави, като се очаква около 500 хиляди зрители да станат свидетели на тези състезания. Важното е и ние като общество да приемаме различията помежду си спокойно. Да бъдем съпричастни и да подкрепяме тези хора. Пожелава успех на Световните летни игри 2015", заяви Кралев.

Спешъл Олимпикс България ще се представлява на Световните игри от национална делегация от 23 атлети на възраст от 8 до 38 години в 10 спорта – лека атлетика (2 жени и 2 мъже), бадминтон (1 жена и 1 мъж), плуване (1 жена и 1 мъж), боче (1 жена и 1 мъж), тенис на маса (1 жена и 1 мъж), вдигане на тежести (2 мъже), голф (1 жена и 1 мъж), джудо (1 мъж), ролери (2 жени) и конна езда (2 жени и 2 мъже) от 14 български общини. /БГНЕС