Президентът на футболната федерация на Либерия Муса Билити се провъзгласи за фаворит за наследник на Сеп Блатер като президент на ФИФА.

След корупционните скандали в световната централа Блатер обяви намерението си да напусне поста, а новият президент ще бъде избран на конгреса на 26 февруари.

За фаворити в момента се считат йорданският принц Али и президентът на УЕФА Мишел Платини, който все още дори не е заявил желанието си да участва на изборите.

"Как може да казвате, че той (Платини) е фаворитът? Имам предвид, ако фаворитът е популярен кандидат, тогава трябва да ми покажете неговата популярност. Мисля, че аз съм фаворитът. Идвам от най-популярния континент. Представлявам най-голямата група във футбола, където са непривилегированите нации, заяви Билити.

"Трябва да стигнем до паритет между остатъка от света и Европа, където господин Платини управлява футбола през последните осем години. Винаги задавам един въпрос: Каква е разликата, ако някой иска Блатер да се махне, а иска да го замени с Платини? Какво послание изпращате? Просто искаме да разкараме Блатер и това е всичко? Ако е така, тогава Платини е кандидатът. Но ако не е така, ако търсим честно и справедливо начало, тогава трябва да започнем на чисто с хора с ново мислене," каза още либериецът.

Билите се изказа и в защита на Блатер като заяви, че Платини трябва да поеме част от вината затова, че не е забелязал корупцията във ФИФА.

"Не мисля, че настоящата криза във ФИФА трябва да определя наследството на Блатер. Ако погледнете ФИФА и имате предвид откъде пое организацията, това бе дълго приключение и той доказа качества и добро лидерство," категоричен бе Билити.

Дневник