Колоездачната обиколка на България ще бъде открита на 29 август и ще стартира на 30 август в Нова Загора. 64-ото издание на надпреварата ще включва пет етапа и ще завърши на 3 септември във Велико Търново.

След това на 5 и 6 септември ще се състои и Обиколката на Черноморието. Двете състезания се провеждат под логото "Тур България", като имат еднаква категория и носят точки за ранглистата на Международния колоездачен съюз (UCI).

До момента за участие в "Тур България" са подадени заявки от 14 отбора, сред които и два африкански тима.

"Категорично заявявам, че аз, като бивш състезател и участник в това състезание, което се явява лицето на българското колоездене, няма да позволя да не се състои", каза председателят на Българския колоездачен съюз Петър Бончев, който продължава споровете си с новоизбраното, но все още нерегистрирано ръководство с председател Евгени Димитров.

64-ото издание на Обиколката на България трябваше да се проведе през миналата година. Състезанието обаче се провали заради финансовите задължения на ръководството с председател Бончев.

Тогава шефът на колоездачния съюз до последно твърдеше, че обиколката със сигурност ще се проведе. В крайна сметка обаче ден преди старта окончателно пропадна заради неплатени дългове към МВР и съдийската комисия.

През тази година обаче Министерството на младежта и спорта осигури 250 000 лева за провеждането на състезанието. БКС организира обиколката в партньорство с компанията ASF. 

dnevnik.bg