В началото палитрата от кандидати за зимната олимпиада през 2022 г. изглеждаше обещаваща.

Три чудесни европейски града - Осло, Стокхолм и Краков подадоха заявки за участие в надпреварата. Още повече, че игрите в норвежкия град Лилехамер през 1994 г. се определят като едни от най-добрите в историята, ако не и най-добрите.

Но норвежката столица се оттегли. След това и Стокхолм. А също и Краков. Както и украинския Лвов заради войната в страната.

Днес Международният олимпийски комитет трябва да избира между единствените оцелели кандидати - столицата на Казахстан Алмати и китайската столица Пекин.

И двата града имат твърде малка връзка със зимните спортове. Пекин ще разчита на опита от летните игри през 2008 г. и на налична инфраструктура. Алмати се явява като динамично развиващ се град, в който средствата за инвестиции не са проблем, стига цената на петрола и газа да не пада.

Тъй като и двата кандидата са еднакво нетрадиционни, а също и достатъчно финансово обезпечени, най-големият въпрос пред членовете на МОЩ ще бъде дали състезанията в ски дисциплините да се провеждат на изкуствен или на естествен сняг.

Алмати предлага по-компактна концепция с намиращите в близост планини и естествен сняг. Пекин обещава да компенсира минималната снежна покривка в най-близките подходящи планини с производството на изкуствен сняг. Предвижда се и преустройството на част от залите от 2008 г. за нуждите на зимните спортове.

Представителите на казахстанската кандидатура подчертаха тази разлика при представянето на своята кандидатура пред журналистите, като се опитваха да избегнат правилата на МОК да няма пряко сравнение с конкурента.

"Нашата концепция е базирана на съществуващите спортни съоръжения, а не съоръжения, които ще бъдат преустроени от летни за зимни спортове", заяви вицепрезидентът на кандидатурата на Алмати 2022 Андрей Крюков.

"Това са истински съоръжения за зимни спортове. Нашият град е истински зимен град, с реална зимна спортна култура, истинска природа, истински планини и истински сняг", добави той.

Казахстан, който не попадна в късата листа на игрите през 2014 г., вече е домакинствал на Азиатските зимни игри. Сега обаче се надява да привлече световното внимание за олимпийски игри.

"Тази кандидатура е повече от спорт за нас, тя е за нашето бъдеще. Алмати 2022 г. изцяло съвпада с нашата дългосрочна стратегия, която е Казахстан да се превърне в една от водещите глобални икономики до 2050 г.", добави Крюков.

И в двете страни има притеснения за спазването на човешките права, но повечето са свързани с китайската кандидатура. Тя страда и от критики по екологични теми.

Поне пет групи на активисти за спазването на човешките прави смятат да организират протести в Куала Лумпур срещу евентуалния избор на Пекин. "Ако МОК присъди игрите на Пекин, това ще бъде сигнал, послание към целия свят, че трябва да се толерира диктатурата и нарушаването на човешките права във все по-големи размери", обявиха живеещите в САЩ активисти Росе Танг и Гу И.

Комитетът по кандидатурата на Пекин обяви, че спортът и политиката не трябва да се смесват.

dnrvnik.bg