Даниел Асенов стана единственият от българските боксьори, който се класира за финал на европейското първенство в Самоков. Другите четирима национали, които играха в полуфиналите, допуснаха загуби и остават с бронзови медали.

В категория до 52 кг най-младият български боксьор в турнира победи унгареца Нандор Чака. Асенов имаше превъзходство и заслужено спечели с пълно единодушие - 3:0 (30:27, 30:26, 30:26).

"Доволен съм, играх добре. Обичам да боксирам срещу по-високи, така че ръстът на унгареца не ме затрудни. Доказах, че въпреки че съм най-млад, имам място сред елита. Много се надявам и утре (събота) във финала да бъде така и да спечеля златото", каза победителят.

Той ще спори за златото с британеца Мохамед Али.

В категория до 91 кг Петър Белберов загуби с технически нокаут в третия рунд срещу Флориан Шулц от Германия. В друг полуфинал в категория до 60 кг мачът на Елиан Димитров с Отар Ераносян беше прекратен 50 секунди преди края, тъй като отворилите се аркади по лицето на българина не спираха да кървят.

Съдиите дадоха равенство в точките – по 28:28, но и тримата гласуваха преференция за Ераносян и победата отиде за грузинеца.

По-рано загуби допуснаха Тервел Пулев и Тинко Банабаов.

dnevnik.bg