Анди Мъри сложи край на продължилата повече от две години серия без победа срещу Новак Джокович и спечели турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. В много оспорван и зрелищен финал, продължил точно три часа, шотландецът се наложи над световния номер 1 с 6:4, 4:6, 6:3.

Олимпийският шампион, който от днес се връща на второто място в световната ранглиста, имаше осем поредни загуби срещу сърбина, а последната му победа беше във финала на "Уимбълдън" през 2013 г.

Освен това Джокович се намираше в страхотна серия от 30 поредни победи в турнирите от сериите "Мастърс". Сърбинът не познаваше поражението от турнира в Шанхай през 2014 г. Оттогава той спечели последователно титлите в Париж, Индиън Уелс, Маями, Монте Карло и Рим.

Мъри обаче демонстрира впечатляваща форма в Монреал и стигна до финала, без да загуби сет срещу Томи Робредо, Жил Мюлер, миналогодишния шампион Жо-Вилфред Цонга и изкачилия се до четвъртото място в ранглистата Кей Нишикори.

Шотландският тенисист влезе много силно и във финалния мач в опит да прекъсне кошмарната си серия срещу Джокович. Той реализира шестата си възможност за пробив в четвъртия гейм, а след това затвърди предимството си, за да поведе с 4:1.

Джокович обаче намери ритъма си и отговори с три поредни гейма в своя полза. Сърбинът дори имаше скрит сетбол в деветия гейм, но Мъри спаси подаването си и поведе с 5:4. На свой ред световният номер 1 трябваше да спасява две точки за пробив, които бяха с цената на сетболи. Той се справи с първия, но сгреши при втория.

Вторият сет започна отлично за Джокович, който спечели осем поредни точки и поведе с 2:0. Мъри успя да върне пробива и да изравни при 3:3, но веднага след това отново загуби подаването си и този път лидерът в световната ранглиста не изпусна аванса си.

Въпреки традиционните опасения за психически срив в подобни ситуации Мъри отговори с блестяща игра в началото на третия сет. Той спечели първите три гейма с пробив във втория и се доближи на три гейма от победата.

Много възлов се оказа четвъртия гейм, в който Мъри спаси цели шест точки за връщане на пробива и поведе с 4:1. При 5:2 и сервис на Джокович, шотландецът стигна до три мачбола. Сърбинът обаче не се предаде и измъкна подаването си.

В следващия гейм, в който Мъри сервираше за победата, световният номер 1 дори стигна до две поредни точки за връщане на пробива при 40:15. Сервисът обаче помогна на шотландеца, който отрази двете възможности и при петия си мачбол сложи край на двубоя.

Мъри нанесе едва четвърто поражение на Джокович през сезона и спечели титлата в Канада за трети път след 2009 и 2010 г. Той вече има 11 титли от сериите "Мастърс", като по този начин се изравни с Пийт Сампрас на десетото място във вечната класация. Джокович остава с 24, като има една повече от Роджър Федерер и три по-малко от рекордьора Надал.

dnevnik.bg