Националният рекордьор на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов отпадна още в сериите на дисциплината си на световното първенство по лека атлетика в Пекин.

Ценов, който тази година стана европейски шампион до 23 години остана на повече от 40 секунди от личното си постижение през сезона, като финишира последен в своята полуфинална серия за 9.02,72 минути.

Българинът се държеше в челото по време на първите обиколки, но след това изпусна темпото и така сложи бърз край на участието си в Пекин.

С най-добър резултат за финала на 3000 метра стипълчейз се класира трикратният световен шампион Езекил Кембой от Кения - 8:24.75.

"Не трябваше да тръгна да водя за по-бързо бягане в серията. Аз като усещам, че не ми е добре, как да тръгна. Вчера направих само 30 минути загрявка. Не мога да кажа от такава тренировка добре ли съм. Краката ми бяха свежи. Последните ми тренировки в България бяха супер. Бягам в един ритъм, не мога да вдигна, последните две обиколки гледах само как да финиширам. Не се чувствах изморен. Не знам дали е от пътя. Пристигнах в четвъртък. Сигурен съм, че след два дни да бягам ще бъде много по-бързо," коментира Ценов след състезанието.

"Първи километър за 3:70, вдигам на 2:50 и третият километър трябваше да ги скъсам. Но не стана. И преди бягането ми имах чувство, че няма да стане. Винаги преди старт се доверявам на предчувствието си. Когато имам усещане, че ще бягам добре, излизам и бягам много добре. Когато усещам, че няма да се получи, не се получава. Сега пълна почивка – чак до края на септември," каза още Ценов, цитиран от bgathletic.com.

dnevnik.bg