Шампионът от 2010 г. Винченцо Нибали беше дисквалифициран от Обиколката на Испания. Италианският колоездач на "Астана" приключи участието си, след като съдиите прецениха, че е използвал нерегламентирана помощ от своя отбор във вчерашния втори етап.

Миналогодишният шампион в "Тур дьо Франс" участва в падане по време на етапа, а след това беше заснет от телевизионните камери да се държи около 200 метра за един от сервизните автомобили на "Астана" в опита си да настигне лидерите в последните 30 километра.

Етапът, който беше първи индивидуален в тазгодишната "Вуелта", беше спечелен от колумбиеца Естебан Чавес. Той изпревари с една секунда Том Дюмолен от Холандия и с девет секунди Николас Роуч от Ирландия.

Шампионът от "Тур дьо Франс" Крис Фрум загуби четири секунди от прекия си конкурент за първото място Найро Кинтана. Колумбиецът финишира на 26 секунди след Чавес заедно с Хоаким Родригес. Фрум пристигна на 30 секунди, а на една зад него финишира Алехандро Валверде.

В генералното класиране Чавес има аванс от 5 секунди пред Дюмолен и 15 пред Роуч. Следват Дан Мартин (+15 сек.), Родригес и Кинтана (+36 сек.), Фрум (+40 сек.), Валверде и Даниел Морено (+41 сек.) и Фабио Ару (+47 сек.).

dnevnik.bg