Волейболният треньор Радостин Стойчев и звездата Матей Казийски са готови да започнат новия си проект. Заедно със сдружението "Приятели на волейбола", в което са членове, и собственика на "Българско школо" и изпълнителен директор на "Овъргаз" Сашо Дончев поставят началото на своя съвместна школа.

Първият етап е да се съберат 80 деца на възраст 12-13 години. Те ще бъдат разпределени в четири или пет групи. Основен акцент ще е изграждането им не само като добри волейболисти, а и като личности, изтъкнаха основателите на школата.

Стойчев обясни, че е изготвен тригодишен план, след който ще се направи равносметка. За този срок е осигурено и финансирането. За "Дневник" той каза, че за първата година бюджетът ще е около 120 хил. лева, а след това идеята е да расте.

"Мислехме да няма такси, но на всички безплатни неща се гледа съмнително. Затова ще има такси, но ще са символични. Ние ще осигуряваме пълна екипировка и пособия за децата", обясни Васил Симов от "Приятели на волейбола". Стойчев добави, че от таксите ще се осигурява около 25% от бюджета, а останалото ще са средства от основателите на школата.

В търсене на талантите

Стойчев изтъкна, че ще се залага на качествена работа с млади треньори, ще има и внимателно отношение към физическата подготовка. "Искаме това да е школа за пример", заяви специалистът, извел "Тренто" до четири титли в Италия. Школата е в София и на този етап ще се привличат само деца от столицата.

Организаторите ѝ акцентираха, че за разлика от другите клубове, няма да има договори и задължение да децата да се обвързват с школата. "Няма да обикаляме другите школи и да крадем деца. Всички, трениращи при нас, ще бъдат свободни да си тръгнат по всяко време. Ако това се случи, значи, че проектът ни е бил неуспешен. Нашата цел е да запалим децата по спорта и те да бъдат запалени по това, което правят всеки ден. Искаме очите им да светят и като се прибират вкъщи, да разказват това, което им се е случило през деня", заяви Стойчев.

Подборът на децата ще започне около 15 септември, като началото ще бъде обявено допълнително.

Стойчев добави, че миналата година волейболната федерация е направила малко състезания за подрастващи. "Децата казват, че искат да играят, а не само да тренират. Затова планираме на всеки месец и половина да организираме частни турнири."

Неясно е какво ще е отношението с федерацията. "Защо ни е диалог с федерацията? Мисля, че е преувеличено значението на тази федерация", каза Дончев. Симов добави, че всеки, който е готов да помогне, е добре дошъл.

Симов не отхвърли възможността за създаването и на професионален клуб след време. "На този етап целта ни е да развиваме таланти. Професионалният клуб изисква по-различни цели и средства", каза той за "Дневник".

Работното име на школата е "Стойчев-Казийски". "Във волейбола тези имена са гаранция за успех. Това, че двамата правят този проект в България, а не в Италия, е ясен знак на къде са насочени сърцето и душата им", допълни Симов.

dnevnik.bg