Висшата лига на Англия за пореден път счупи рекорда за похарчени пари за нови играчи в рамките на един трансферен прозорец. Стимулирани от новия договор за телевизионните права и облекченията на финансовия феърплей, 20-те клуба в елита инвестираха 870 милиона паунда през това лято. Сумата е с 4% по-голяма спрямо средствата за нови попълнения през летния трансферен прозорец на 2014 г.

Само за календарната 2015 г. отборите от английското първенство са похарчили 1 млрд. паунда, което също се случва за първи път в историята.

Откакто системата за трансферни прозорци беше въведена през 2002 г., клубовете от Висшата лига са похарчили 7.3 млрд. паунда. 80% от тази сума е била инвестирана по време на летните прозорци, показват данните на "Делойт".

Най-много пари през това лято похарчи лидера в шампионата "Манчестър сити", който взе Кевин де Бройне от "Волфсбург" за 55 млн. паунда и Рахим Стърлинг от "Ливърпул" за 49 млн. паунда. Сумите са съответно рекорд за Висшата лига и рекорд за английски футболист.

"Гражданите" взеха още Николас Отаменди от "Валенсия", Фабиан Делф от "Астън вила" и Патрик Робъртс от "Фулъм", с което стигнаха разходи от 160 милиона. По този начин те подобриха рекорда на Висшата лига от 150 милиона, който "Манчестър юнайтед" постави през 2014 г.

"Червените дяволи" бяха активни на пазара и това лято. Те дадоха близо 100 милиона за Мемфис Депай, Морган Шнайдерлин, Бастиан Швайнщайгер, Матео Дармиан и Антони Марсиал, който пък стана най-скъпия тинейджър в историята на футбола. За него бяха платени 36 млн. паунда, но сумата може да нарасне с още 22 милиона в зависимост от представянето му.

"Юнайтед" обаче успя и да продаде играчи за около 70 милиона - Анхел ди Мария, Чичарито, Джони Евънс, Робин ван Перси, Нани, Рафаел и Анхело Енрикес.

В опит да се върне в топ 4 "Ливърпул" също похарчи доста пари. "Мърсисайдци" дадоха около 80 милиона за Кристиан Бентеке, Роберто Фирмино, Натаниел Клайн и Джо Гомес. Те обаче взеха и доста свободни агенти, а освен това продадоха играчи за около 70 милиона. 

Шампионът "Челси" дълго време не беше активен на пазара, но през август се активизира и привлече Педро Родригес, Абдул Рахман Баба, Майкъл Хектор, Папи Джилободжи, Кенеди и Нейтан. Заедно с трансфера на Асмир Бегович от "Стоук сити" разходите на сините са около 60 млн. паунда.

"Арсенал" даде 10 милиона за Петер Чех и това остана единственият трансфер на Арсен Венгер. "Артилеристите" са единственият отбор от петте големи първенства на Европа, който не привлече нито един полеви играч.

На второ място по разходи за нови играч това лято беше Серия А. Клубовете от елита на Италия похарчиха 405 млн. паунда.

С пет милиона по-малко са дали отборите от испанската Примера дивисион. Тимовете от Бундеслигата са похарчили 290 млн. паунда, а тези от френската Лига 1 - 220 милиона. 

dnevnik.bg