Испания спря победната серия на Словакия и оглави класирането в група C на квалификациите за Евро 2016. Европейските шампиони се наложиха у дома с 2:0 и нанесоха първо поражение на словашките футболисти, които имаха шест победи в досегашните си шест мача.

Жорди Алба даде отличен старт на Испания с гол в петата минута, а в 30-ата Андрес Иниеста удвои аванса на домакините от дузпа. Вдъхновена от Давид Силва, "фурия роха" доминираше през целия мач и можеше да постигне дори по-убедителен успех.

Отборът, воден от Висенте дел Боске, събра 18 точки след шестата си победа. Словакия има същия актив, но заема второто място заради по-лошите си показатели в преките двубои. Украйна е на трета позиция с 15 след победа над Беларус с 3:1.

Испания, Словакия и Украйна със сигурност ще завършат на първите три места, а три кръга преди края Беларус, Люксембург и Македония нямат шанс дори за бараж.

Двубоят между Испания и Словакия можеше да се развие по-друг начин, когато в четвъртата минута Серхио Рамос допусна груба грешка и позволи на Роберт Мак да му отнеме топката. Kрилото на словаците се озова очи в очи с Икер Касияс, но стреля неточно.

Минута по-късно домакините отриха резултата. Давид Силва направи страхотно подаване зад защитата към Жорди Алба и десният бек на "Барселона" с глава отблизо прати топката във вратата.

След попадението испанците овладяха контрола върху топката и с типичните си продължителни разигравания не даваха никакви шансове на съперника.

В 30-ата минута домакините удвоиха аванса си. Диего Коща беше изведен зад защитата и успя да си спечели дузпа. Ситуацията беше спортна, тъй като останаха сериозни съмнения, че нападателят на "Челси" е симулирал. Иниеста се зае с изпълнението на дузпа и спокойно реализира за 2:0.

Преди почивката Словакия можеше да се върне в мача, но Икер Касияс спаси изстрел на Марек Хамшик.

Четири минути след началото на втората част Силва пропусна да направи 3:0, а малко по-късно Касияс отново запази аванса на своя тим, след като отрази диагонален шут на резервата Михал Дуриш.

Това беше и последната възможност, която се откри пред гостите. Испания наложи още по-голям контрол върху топката, а Фабрегас, Касрола и два пъти Силва пропуснаха добри възможности за трето попадение. В края и опасен шут по земя от дистанция на Бускет мина покрай гредата.

Резултатът в крайна сметка се запази и Испания постигна 16-ата си поредна домакинска победа в европейски квалификации. 

В група Е, където Англия вече си осигури място на финалите във Франция, Швейцария обърна Словения от 0:2 до 3:2 в последните десет минути и също се доближи до директно класиране за Евро 2016.

Швейцарците събраха 15 точки и три кръга преди края водят с пет точки пред Естония. Естонците победи Литва с 1:0 и изпревариха с една точка Словения.

Тази вечер се изиграха мачовете от седмия кръг и в група G. В ранния двубой Русия победи Швеция с 1:0 у дома, а със същия резултат Австрия спечели домакинството си на Молдова. Черна гора се наложи с 2:0 над Лихтенщайн.

Австрия събра 19 точки и е все по-близо до класиране за европейското първенство. Швеция има 12, а Русия е с една по-малко. Черна гора е на четвърта позиция с осем. Лихтенщайн има пет, а Молдова е с две. 

Дневник