Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Италия и увеличи значително преднината си в генералното класиране, след като съотборникът му в "Мерцедес" Нико Розберг не завърши състезанието заради проблеми с двигателя.

В края на състезанието лидерът в шампионата също се оплака от липса на темпо. Това доведе до известно напрежение в комуникацията с бокса, но в крайна сметка англичанинът финишира с огромен аванс от 25 секунди пред Себастиан Фетел.

В последните обиколки на Хамилтън беше наредено да ускори темпото, докато той се оплакваше от липса на скорост. Заради това се появиха твърдения, че англичанинът не е спазил минималните изисквания за налягане в гумите "Пирели", което може да му донесе наказание от 25 секунди. Ако това се случи, той ще спечели състезанието с третия най-малък аванс в историята на Формула 1 - 42 хилядни от секундата. 

Хамилтън спечели втора поредна и общо седма победа от 12 състезания през 2015 г. Toй триумфира на пистата "Монца" във втори пореден сезон и общо за трети път. 30-годишният англичанин вече има 40 победи в кариерата си като пилот във Формула 1, като се доближи само на една от Аертон Сена.

Двукратният световен шампион стартира от полпозишън и до финала не изпусна първата позиция. Фетел потегли трети, но напредна с едно място за сметка на Кими Райконен, който класира второто ферари на пето място.

Финландецът имаше проблеми на старта и болидът му остана неподвижен на старта около две секунди след загасването на светлините. Той се срина назад в класирането, но в хода на състезанието успя да навакса доста позиции.

Розберг пък беше точно зад Райконен на старта и едва успя да избегне удар. Германецът загуби няколко места, но след последните влизания в бокса се придвижи до третата позиция. Две обиколки преди края обаче двигателят му се запали.

Това даде възможност на Фелипе Маса да се качи на подиума за втори път през сезона. Бразилецът удържа третата позиция след битка до последните метри със съотборника му в "Уилямс" Валтери Ботас. 

Само шест пилоти в днешното състезание не бяха затворени с една обиколка от Хамилтън. Другият беше Серхио Перес, който завърши шести, след като две обиколки преди края беше изпреварен от Райконен.

Съотборникът на Перес във "Форс Индия" Нико Хюлкенберг финишира седми. Пилотите на "Ред бул" Даниел Рикардо и Данийл Квят нямаха много поводи за радост този уикенд, но все пак вкараха двата си болида в топ 10, съответно на осмо и десето място. Между тях се нареди Маркус Ериксон със "Заубер".

В генералното класиране Хамилтън събра 252 точки и поведе с 53 пред Розберг. Фетел пък се доближи до втората позиция, след като събра 178 точки. Маса вече има 97 и измести от четвъртото място Райконен, който има 92. 

Дневник