Италия победи с 1:0 България в поредна европейска квалификация от група Н.

Единственото попадение в мача бе дело на Даниеле де Роси от дузпа и падна в началните минути на срещата.

И двата тима останаха с човек по-малко в 55-ата минута, когато голмайсторът Де Роси и Илиян Мицански бяха изгонени с директни червени картони след спречкване помежду си.

Българите изиграха не лош мач и особено през второто полувреме имаха моментни проблясъци, които доведоха до шансове за изравняване, но Джанлуиджи Буфон бе блестящ в своя мач №150 с националната фланелка.

Мачът започна изключително лошо за българите и още в първата минута последователни пропуски направиха Антонио Кандрева и Грациано Пеле. В шестата минута Италия все пак поведе след гол от дузпа на Даниеле де Роси, отсъдена за нарушение на Веселин Минев. Де Роси трябваше да пребива наказателния удар заради влизане на играчи в наказателното поле, като и двата пъти бе точен, въпреки че след втория му шут Божидар Митрев хвана ъгъла.

Първата сериозна опасност за българите дойде в 18-ата минута, когато Илиян Мицански се възползва от неразбирателство в редиците на италианците и успя да напредне към вратата. Нападателят отправи плътен диагонален изстрел по земя, но Джанлуиджи БУфон демонстрира класата си и с последни сили изби в корнер.

Домакините бяха по-активни до края на полувремето и създаваха повече опасни атаки, а най-сериозната от тях дойде в 38-ата минута, когато след хубава многоходова атака Кандрева получи от лявото крило топката в наказателното поле, но последвалият му изстрел бе много слаб и не успя да затрудни Митрев.

В заключителните минути на първата част великолепна атака на италианците можеше да завърши с гол, но Николай Бодуров изчисти топката в решителен момент.

Домакините започнаха добре и втората част и с няколко изстрела пробваха рефлекса на Митрев. В 55-ата минута и двата тима останаха с човек по-малко, след като Мицански и Де Роси бяха изгонени заради спречкване помежду си след безобидна ситуация в центъра на терена.

Дневник