Световният номер 1 Новак Джокович изигра първия си доста тежък мач на US Open, но се класира за четвъртфиналите след победа над Роберто Баутиста Агут с 6:3, 4:6, 6:4, 6:3.

Испанският тенисист изпоти здраво фаворита за титлата благодарение на борбената си игра и страхотния си форхенд. В някои моменти от мача сърбинът не се чувстваше комфортно, отстъпваше инициативата в разиграванията и допускаше доста грешки.

Все пак по-голямата класа и повишаването на нивото на играта му в най-важните моменти донесоха победата на шампиона от 2011 г. след 3.03 часа и му осигуриха мач срещу Фелисиано Лопес в спор за място на полуфиналите.

Двубоят между Джокович и Агут започна с оспорвана игра от основната линия и продължи така до самия край. Сърбинът пропусна четири точки за пробив в четвъртия гейм, а в седмия и испанецът не се възползва от възможност да вземе подаването на съперника.

В крайна сметка световният номер 1 проби пръв и поведе с 5:3. Той получи шанс да сервира за спечелването на първия сет и се възползва от него, въпреки че преди това трябваше да спасява точка за връщане на пробива.

Във втората част Джокович отново поведе с пробив, а в седмия гейм имаше възможност да поведе с 5:2. Вместо това Баутиста Агут измъкна подаването си, след това върна пробива и после го затвърди, за да изравни при 4:4.

В тези минути фрхендът му работеше отлично, докато Джокович беше доста нервен и допускаше грешки. Страхотната серия на поставения под №23 испанец продължи и той реализира още един пробив, след което не пропусна възможността да сервира за изравняване на сетовете..

След сета Джокович дори получи предупреждение от съдията, но както много често се случва в неговите мачове това имаше положителен ефект върху играта му. Той заигра по-стабилно в третия сет, стигна до един пробив и нямаше проблем да го задържи до края.

В четвъртата част сърбинът потегли отлично и спечели първите два гейма. Изведнъж Баутиста Агут се върна към играта си от втория сет, започна да обстрелва с форхенди съперника и с два забележителни гейма изравни резултата.

Джокович обаче беше твърдо решен да не позволява още един обрат и веднага вдигна темпото. Той спечели три безпроблемни гейма с два пробива и при 5:2 сервираше за приключване на двубоя. Испанецът отказа да се предаде и върна единия пробив за 3:5. Още в следващия гейм обаче беше пробит отново, което сложи край на двубоя.

Следващият съперник на Джокович и 33-годишният Лопес, който победи с лекота Фабио Фонини с 6:3, 7:6 (5), 6:1 и за първи път в кариерата си стигна четвъртфиналите на турнир от Големия шлем извън "Уимбълдън".

До момента двамата са се срещали пет пъти, като и петте мача са спечелени от сръбския тенисист. Последният им двубой обаче беше преди три години.

Другият полуфиналист в горната половина ще бъде определен в мач между миналогодишния шампион Марин Чилич и Жо-Вилфред Цонга.

Тази вечер ще се изиграят осминафиналите в долната половина. Мачовете са Стан Вавринка срещу Доналд Йънг, Анди Мъри срещу Кевин Андерсън, Томаш Бердих срещу Ришар Гаске и Роджър Федерер срещу Джон Иснър.

dnevnik.bg