Исландия отвори златна страница във футболната си история, след като за първи път се класира за голямо първенство.

Исландските футболисти направиха нулево равенство срещу гостуващия Казахстан, което им беше достатъчно да си гарантират едно от първите две места в група А и да станат четвъртият отбор, който се класира за Евро 2016.

Те последваха домакините от Франция, лидера в група Е Англия и съперника си в група А Чехия, която в по-ранен мач победи Латвия с 2:1. Двата тима събраха по 19 точки и два кръга преди края водят със седем пред Турция.

"Това е невероятно. Шокиран съм. Работихме много здраво, за да вземе тази точка. Ние сме първият отбор на Исландия, който се класира за финали. Когато започнах да играя футбол, никога дори не съм си мечтал, че нещо подобно може да се случи", каза капитанът на Ислания Арон Гунарсон.

От 2013 г. начело на Исландия са двама треньори - Ларс Лагербак и Хеймир Халгримсон. Халгримсон също сподели, че не е очаквал подобно нещо, когато е влязъл в тима, но с времето се е убедил в качествата на играчите.

"Когато аз и Ларс започнахме да работим заедно, Ларс ми каза, че този отбор е достатъчно силен, за да се класира на световното първенство в Бразилия. Помислих си, че това е пълна лудост, но съвсем скоро започнах да вярвам", каза Халгримсон.

Доскоро Исландия беше определяна като футболно джудже, но направи фурор в квалификациите за световното в Бразилия и стигна до баражите, където отпадна от Хърватия след 0:0 в първия мач и 0:2 в реванша в Загреб.

"Почти успяхме да стигне до Бразилия. Не го направихме, но използвахме по положителен начин загубата от Хърватия в плейофите. Тогава нашите играчи видяха, че са достатъчно добри", допълни 48-годишният Халгримсон.

Лагербак пък оцени класирането на Исландия за първото й голямо първенство като най-големия успех в треньорската си кариера. "За мен беше голямо постижение да изведа Швеция на голям турнир, но да изведа Исландия до Евро 2016 е нещо много по-специално. Гордея се с отбора и мога да усетя колко горд и щастлив е целият народ."

"Не, не бих казал, че съм национален герой. Герои са хора като Мандела и Мартин Лутър Кинг, аз съм просто футболен треньор. Това е страхотна група от играчи, което напълно заслужава класирането си за европейското първенство. Невероятно удоволствие е да работя с този отбор. Остават два кръга от квалификациите, а ние вече се класирахме, което е фантастично постижение", допълни той.

dnevnik.bg