Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ивайло Петев заяви, че поема вината за представянето в последните два мача - загубите с 0:1 от Норвегия и Италия, но не се приема като виновник за нивото на тима.

Бившият треньор на "Лудогорец" и АЕЛ (Лимасол) обяви, че е отхвърлил изключително изгодна оферта на клубно ниво, за да води националния отбор. По думите му той се чувства обиден от призивите да си подаде оставката.

"Ако съм аз причината, още утре си тръгвам. Можеше да го направя и два месеца по-рано. Имах оферта, която, ако ви я покажа като финансови параметри, ще кажете, че съм ненормален да остана. Но аз останах, защото ние сами направихме така да увеличим шансовете си за класиране. Аз имам морал, сметнал съм, че съм прав в избора си, и така съм постъпил. Обидно ми е, но не сме от вчера в тази гилдия", каза Петев при завръщането на отбора в България.

Той се ядоса на въпрос дали футболният съюз ще застане зад него и ще продължи договора му. "Моят договор е за три години. Моят договор не е проблем. Разбираш ли ме, или не ме разбираш?" След което допълни: "Дали ще застанат зад мен питайте тях. Ако аз съм причината, не утре, а още сега, след десет минути, ще си тръгна."

Петев подкрепи футболистите си и не се съгласи с думите на Светослав Дяков, че вината е изцяло във футболистите. "Всички сме виновни. Аз съм най-виновен, защото съм старши треньор. След това всички надолу. Когато допуснем слаби резултати, всички сме виновни."

Селекционерът каза още, че ако се върне назад, отново би викнал същите играчи в националния отбор. "Не съжалявам за избора си, защото ние нямаме други. Аз не мога да разбера защо всеки ден това се тиражира. Ако вие ми кажете други, които играят и са титуляри в клубовете си, а аз не съм ги извикал, ще се съглася с вас. Аз стоя зад това, което съм направил като списък. Това е мой избор, аз имам вяра във всеки от тях. Някои се представиха добре, други - не, но това е напълно нормално."

"В единия мач играхме много слабо, много страхливо. В другия се опитахме да изглеждаме по-различно, бяхме близо да спечелим нещо, но като цяло класата на Италия е доста по-висока от нашата. И в двата мача допуснахме два елементарни гола. Разликата в желанието и мотивацията срещу Италия беше видна за всички. Може би срещу Норвегия залогът на мача по някакъв начин скова действията на нашите играчи. Но това не е оправдание", допълни Петев.

По думите му българският футбол изостава много и трябват кардинални мерки. "Проблемите са доста. Изоставаме в изключително много компоненти, но това е нашата реалност. Все по-трудно и трудно реализираме млади футболисти в чужбина. Трябва да се вземат кардинални мерки, но аз не мога да определям политиката в клубовете. Каквото можем, в рамките на дните, които имаме за подготовка, с помощниците ми се стремим да подобрим по някакъв начин."

"Като нямаме добри резултати, нормално е да има все по-малко и по-малко хора на стадиона. Но това е моментното  състояние. Трябва да се стремим да го подобряваме. В оставащите мачове ще търсим и нови момчета", завърши Петев.

dnevnik.bg