Трима българи - Христо Маринов в класически стил и Елица Янкова и София Георгиева при жените, не успяха да спечелят квоти за олимпийските игри в Рио след края на третия ден от световното първенство по борба в Лас Вегас.

Маринов започна с победа на 1/16-финалите на категория до 85 кг. срещу Деян Франкович, но в следващата фаза отпадна от Саман Ахман Тахмасеби. Маринов водеше на азербейджанеца с 3:0 до самия край, но допусна обрат след страхотна атака на съперника си и загуби с 3:7.

Елица Янкова надви французойката Жюли Сабати с 15:9 на старта на категория до 48 килограма, но още в следващия мач също допусна късен обрат и отстъпи с 8:9 на Татяна Аманжол-Бакатюк от Казахстан. София Георгиева не успя да прескочи дори първия кръг в категория до 69 кг, след като беше туширана от литовката Дануте Домикайтите.

Голямата българска надежда за медал Тайбе Юсеин стартира тази нощ срещу рускинята Валерия Лазинская, която спечели златен медал в категория до 63 килограма на игрите в Баку. Мими Христова пък ще бъде единствената състезателка с почивка на старта в категория до 58 килограма, като за нейна съперничка ще спорят виетнамката Ти Лоан Фам и полякинята Роксана Зашина.

Даяна Иванова пък има още по-тежка задача в категория до 75 килограма, след като жребият я прати срещу голямата съперничка на Станка Златева от последното десетилетие - рускинята Екатерина Букина. В категория до 65 килограма в свободния стил Борислав Новачков стартира срещу корееца Юн-чул Ким.

dnevnik.bg