Президентът на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов обмисля възможността да се кандидатира за президент на ФИФА.

Ексцентричният руски политик обяви, че е бил окуражен да се включи в битката за поста на Сеп Блатер от президента на руската шахматна федерация Андрей Филатов.

"Беше направено предложение и има доста аргументи в полза на това. Обмислям тази възможност, но все още не съм решил окончателно дали ще се кандидатирам. Трябва да помисля върху плюсовете и минусите. Ако преценим, че имаме сили, ние естествено ще се борим за тази позиция", заяви Илюмжинов.

Шефът на световния шах допълни: "Това, което се случва с нашите колеги в други федерации, не е много добро." Той обясни, че ще се консултира със свои колеги и приятели, преди да вземе окончателно решение.

Изборите за нов президент на ФИФА ще се проведат на 26 февруари, а крайният срок за подаване на документи е 26 октомври.

До момента трима души са обявили официално кандидатурите си. Това са президентът на УЕФА Мишел Платини, южнокорейският вицепрезидент на ФИФА Чунг Монг-Йон и принцът на Йордания Али бин ал Хюсеин.

dnevnik.bg