България зае седмото място отборно на световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт. Мария Матева, Невяна Владинова и Сара Стайкова завършиха с оценка 136.730.

С това те повториха миналогодишното си класиране. Рускините в състав Маргарита Мамун, Яна Кудрявцева и Александра Солдатова защитиха първото си място със 149.990.

Втори са гимнастичките на Беларус, следвани от Украйна.

Председателят на българската федерация Илиана Раева постави отлична оценка. "Първият етап от световното първенство при индивидуалистките беше едно много дълго, тежко, емоционално и силно за световната художествена гимнастика състезание", заяви тя, цитирана от сайта на организацията.

"Никога досега не съм виждала толкова силно състезание по художествена гимнастика. Това е един парад на красотата, таланта, изяществото и силния дух и желание за победа."

"Нашите момичета успяха да изпълнят първата си задача - да се класират в първите 24 гимнастички. Невяна Владинова е 13-а, а Мария Матева е 23-а. Отборно, заедно със Сара Стайкова, запазихме седмото място от миналата година. Доволна съм до момента от момичетата и вярвам, че утре с нови сили, вяра и необходимата концентрация ще започнат участието си в състезанието за многобоя и олимпийските квоти", добави Раева.

dnevnik.bg