Владимир Дубов и Джанан Манолова спечелиха бронзови медали от световното първенство по борба. В Лас Вегас Михаил Ганев донесе трета олимпийска квота за страната.

В неолимпийската категория до 61 кг Дубов се пребори за трудна победа с 3:2 срещу японеца Масаказу Камои. Преди това българинът се справи с 5:0 срещу Рамил Раджепов от Туркменистан и с 10:7 срещу арменеца Володя Франгулян.

В полуфиналите Дубов поведе с 2:1, но загуби с 2:6 от бъдещия шампион Хажи Алиев от Азербайджан. Медалът, който той спечели, е пръв за мъжкия отбор на България.

Манолова също спечели бронз в неолимпийската категория до 60 кг. Тя надви драматично с 3:1 Яжен Сун. Секунда преди края медалът беше в ръцете на китайката при резултат 1:1 и предимство за азиатката. С отлична атака Манолова обърна резултата в своя полза.

На осминафиналите българката надви с 6:4 една от фаворитките Сакая Сакамо от Япония, след което тушира Верoника Иванова от Беларус 5,25 секунди преди края в мач, в който губеше с 1:7. На полуфинала тя беше туширана от монголката Сухе.

България вече има четири бронзови медала от световното в Лас Вегас. Другите два бяха спечелени от Евелина Николова (55 кг) и Тайбе Юсеин (63 кг).

В категория до 86 кг на свободния стил Ганев стигна до малкия финал, с което си осигури виза за игрите Рио де Жанейро 2016. В спор за бронза обаче световният първенец от 2010-а загуби с 0:12 от иранеца Мохамед Каримимачиани.

Квоти за олимпийските игри вече имат Елис Гури (98 кг) и Юсеин (63 кг).

dnevnik.bg