Флавия Пенета победи сънародничката си Роберта Винчи в изцяло италианския финал на US Open и спечели първа титла от Големия шлем в кариерата си. 33-годишната тенисистка от Бриндизи се наложи със 7:6 (4), 6:2.

С този успех Пенета влезе в историята на тениса. Тя стана тенисистката, на която са били необходими най-много участия в турнирите от Големия шлем, за да спечели една от четирите най-престижни титли. Италианката го направи от 49-ия опит.

Преди тазгодишния US Open Пенета никога не беше играла финал в Големия шлем, а най-доброто й постижение беше полуфинал в Ню Йорк от 2013 г.

До днес нито една италианка не беше участвала във финал на US Open. Тазгодишният мач за титлата пък беше и "най-възрастният", тъй като общата възраст на двете финалистки беше 66 години и 19 дни.

Двубоят започна равностойно и двете спечелиха първите си две подавания, без да дадат точка за пробив.

Пенета, която заема 26-ото място в световната ранглиста, първа успя да пробие в петия гейм. Тя пропусна шест възможности, но реализира седмата си и поведе с 3:2.

33-годишната италианка затвърди пробива на нула, но с година по-младата й сънародничка бързо успя да навакса изоставането си и да изравни при 4:4.

В следващите четири гейма нямаше нови шансове за посрещащите и сетът трябваше да бъде решен в тайбрек. В него Винчи направи повече грешки, изостана с 2:4, а при 6:4 Пенета получи два поредни сетбола. Още първият беше оползотворен с ас.

Във втората част Винчи, която в полуфиналите поднесе една от най-големите сензации в последните години и уби мечтата на Серена Уилямс за календарен Голям шлем, не успя да окаже същата съпротива.

Пенета стартира отлично втората част и се възползва от умората на сънародничката си, за да поведе с 4:0. Винчи върна единия пробив за 1:4 и след това намали до 2:4, но загуби следващите два гейма, а с това и мача след 93 минути.

dnevnik.bg