Последните трима български борци, които излязоха на тепиха на световното първенство в свободния стил в Лас Вегас, не се представиха особено успешно.

Единствено Мирослав Киров имаше шанса да се пребори за медал, но пък в един и същи ден беше туширан два пъти. Георги Вангелов отпадна на репешаж, а Георги Иванов още в квалификациите.

България спечели едва три квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро - на Михаил Ганев, Елис Гури и Тайбе Юсеин.

В категория до 57 кг в свободния стил Георги Вангелов стартира с победа на 1/16-финалите над китаеца Лян Ли с 5:2, но след това беше сразен от Владимир Хинчегашвили (Грузия) с 1:6. Същият грузинец стана и световен шампион по-късно, побеждавайки с 5:4 Хасан Рахими от Иран.

Това го прати на репешажите, където първо победи Салваторе Манино (Италия) с 11:0 т. В следващата схватка Артас Санаа (Казахстан) обаче буквално прегази българина със 7:0.

Мирослав Киров загуби схватката си за бронза в категория до 70 кг, след като стигна дотам с репешажи. Американецът Джеймс Малкълм Грийн го тушира само за 2:20 минути и така България се прости с последната си надежда за медал на това първенство.

Представителят на домакините бе изключително силен физически и опитите на Киров да се противопостави не се оказаха никак успешни.

Българинът започна с успех на 1/16-финалите след 7:5 срещу Бланко Рейносо (Еквадор). След това финалистът Яздани го тушира, което се оказа първи от двата туша за Киров. Той обаче се справи после с Юнг Хо Джу (Корея) с 5:0 и с Давид Тлашадзе (Грузия) с 6:1 в репешажите, благодарение на което достигна до мача с Грийн.

Руснакът Магомедрасул Газимагомедов стана световен шампион след победа с 10:3 над иранеца Язам Язданичарати.

В категория до 74 килограма българинът Георги Иванов приключи още на старта в квалификациите, където отстъпи на Джумбер Квелашвили от Грузия с 4:5. Шампионската титла е за американеца Джордан Бъроус, който на финала размаза Уренбат Пуревджав от Монголия с 11:0 или технически туш.

dnevnik.bg