Фабио Ару спечели третата голяма колоездачна обиколка за годината - испанската "Вуелта".

Състезателят на "Астана" узакони успеха, който той и неговите съотборници изработиха в предпоследния етап в събота.

Ару завърши в основната група в последния етап от Алкала де Енарес до Мадрид, но това беше достатъчно да запази червената фланелка.

Италианецът финишира с 57 секунди преднина пред Хоаким Родригес от "Катюша" в генералното класиране, който за трети път се качва на почетната стълбичка. Трети остана Рафал Майка от "Тинкоф-Саксо" на 1:09 минути. Той само трябваше да завърши днес и както се очакваше не попадна в инциденти.

В събота отборът на "Астана" работи много здраво, за да неутрализира изоставането на Ару от шест секунди от Том Думулен и успя да го направи в труден планински етап. Тогава Ару завърши с преднина от почти четири минути пред холандеца и имаше над една минута аванс пред Родригес днес.

Успехът на "Астана" е двойно по-сладък, тъй като още във втория етип загуби лидера си Винченцо Нибали. Италианецът беше дисквалифициран заради помощ от кола след падане.

"Имахме трудности, но бяхме мотивирани и това ни даваше сили. Това ни направи сила, с която всички трябваше да се съобразяват", заяви Ару.

Джон Дегенколб спечели последния етап в Мадрид с време 2.43:13 часа, с което записа десетата си етапна победа във всички участия в обиколката на Испания.

Отборната победа е за "Мовистар", а спукана гума в последния етап лиши Родригес от зелената фланелка на победител в класирането за активност за сметка на Алехандро Валверде.

dnevnik.bg