След няколкомесечно прекъсване и оспорвани квалификации най-големият клубен футболен турнир се завръща по европейските терени.

Днес стартът на поредния сезон в Шампионската лига ще бъде даден с шест срещи от груповата фаза на турнира.

Най-интересният сблъсък от програмата, която по традиция започва в 21.45 часа българско време, е между отборите на "Манчестър сити" и "Ювентус" от група D.

Двата тима са на противоположни полюси след няколкото изиграни мача от вътрешните си първенства. "Гражданите" започнаха сезона ударно и след изиграни мача имат пълен актив от точки и все още не са получили гол.

Рекордната покупка на небесносините Кевин де Бройне дебютира едва в последния шампионатен двубой на новия си тим и със сигурност ще иска да се докаже. Отговорността върху него със сигурност ще е голяма, особено в отсъствието на Серхио Агуеро, който ще пропусне срещата заради контузия в коляното.

Миналогодишният финалист в турнира "Ювентус" пък стартира Серия А по кошмарен начин и след три мача има само една спечелена точка. Шампионите загубиха и важния сблъсък с основния си претендент за титлата "Рома" и със сигурност имат нужда от повдигане на духа. От състава на "бианконерите" ще отсъства опитният халф Клоудио Маркизио, който се контузи при равенството 1:1 срещу "Киево" през уикенда.

В другия мач от групата един срещу друг ще се изправят носителят на Лига Европа "Севиля" и немският "Борусия" (Мьонхенгладбах).

С нетърпение се очаква и гостуването на "Манчестър юнайтед" на ПСВ (Айндховен). "Червените дяволи" минаха с лекота през плейофите, за да достигнат тази фаза на турнира, а след няколко неубедителни мача в първенството, стигнаха до убедителна победа над големия си съперник "Ливърпул" в събота.

Луис ван Гаал няма да може да разчита на капитана на отбора Уейн Рууни, тъй като все още не е възстановен от разтежение на бедрото. В негово отсъствие холандският специалист най-вероятно ще заложи на новопривлечение Антони Марсиал, който вече откри головата си сметка за "червените дяволи" в дербито с "Ливърпул". Интересно е и как ще се представи новото попълнение на английския тим Мемфис Депай, който през лятото пристигна на "Олд трафорд" именно от холандския шампион.

Двата тима ще имат трудна задача да разпределят първите две места в група В, в която са още "Волфсбург" и ЦСКА (Москва), които ще се изправят един срещу друг по същото време в Германия.

Българските фенове със сигурност очакват и сблъсъците от група С, където е казахстанският "Астана", воден от Станимир Стоилов. Тимът ще направи дебюта си в турнира при гостуването на португалския "Бенфика". С класирането си до тук , воденият от българския специалист клуб пренаписа футболната история на страната си и всеки гол или точка ще имат историческо значение за него.

Казахстанците са в един поток още с отборите на "Галатасарай" и "Атлетико" (Мадрид), които също играят днес в Истанбул.

dnevnik.bg