Появяването на мъже в художествената гимнастика е възможно след смяната на ръководството на Международната федерация по гимнастика (FIG).

Това заяви председателят на техническия комитет на FIG Наталия Кузмина. Скоро шефът на FIG Бруно Гранди отговори на въпрос за възможността мъже да участват в този спорт и заяви, че той е за запазването на традицията в художествената гимнастика и не би допуснал подобно нещо. Гранди обаче ще напусне този пост след края на сегашния олимпийски цикъл.

"Надявам се това да стане възможно с новото ръководство. Защото желанието ни е да направим състезанието още по-зрелищно. За да останем в олимпийската програма, ние трябва непрекъснато да вървим напред, да изненадваме с нещо. Защото има много конкуренти, които искат да станат олимпийски спортове", заяви Кузмина пред агенция "Р-Спорт".

Според нея появата на мъже в художествената гимнастика ще бъде изключително интересна, защото е наблюдавала мъжкия отбор на Япония, който изпълнил зрелищно съчетание. Друг пример, който привежда Кузмина, са състезанията по художествена гимнастика за младежи, които организира Италия.

dnevnik.bg