"Барселона" не успя да започне с победа защитата на трофея в Шампионската лига, след като завърши 1:1 при гостуването на "Рома".

Каталунците откриха резултата чрез Луис Суарес в 21-ата минута, но Алесандро Флоренци изравни с феноменален гол десет по-късно, а след това италианския вицешампион удържа точката със солидно представяне в защита.

"Вълците" позволиха на испанския първенец да създаде много малко положения и едва в последните минути "Барселона" успя да застраши по-сериозно вратата на домакините. Влезлият като резерва Морган де Санктис обаче не позволи на шампионите да вземат трите точки.

"Барселона" очаквано пое контрола върху топката още след първия съдийски сигнал, докато Руди Гарсия беше прибрал своите играчи дълбоко в защита.

В 21-ата минута каталунците успяха да открият резултата при спорна ситуация. Лионел Меси фаулира Лука Дин, което даде възможност на Иван Ракитич да овладее топката вдясно от вратата и да центрира към Суарес, който с глава отблизо не сбърка.

Три минути по-късно гостите поискаха дузпа за нарушение на вратаря Войчех Шчесни срещу уругвайския нападател, но такава не последва.

До този момент "Рома" почти не поглеждаше към вратата на Тер Щеген, но в 31-ата минута стигна до изравнителен гол. Флоренци напредна по дясното крило и малко след като премина центъра на терена, шутира от тъчлинията. Топката прехвърли Марк Андре тер Щеген и с помощта на страничната греда се озова в мрежата.

След гола "Барселона" продължи да владее продължително топката, но това не доведе до никакви опасни ситуации пред Шчесни.

В началото на втората част вратарят на "Рома" спаси удар на Меси, а при опита си за добавка Суарес го изрита и контузи. Това наложи принудителна смяна и на терена се появи Морган де Сантис.

В 64-ата минута се стигна до още една контузия. Раджа Наинголан влезе грубо в краката на Рафиня, което доведе до нова принудителна смяна.

Няколко минути по-късно и "Рома" поиска дузпа за задържане на Наинголан в наказателното поле, но главният рефер Бьорн Кауперс даде знак играта да продължи.

Едва в последния четвърт час на двубоя "Барселона" създаде по-сериозни възможности пред Де Санктис. В 77-ата минута удар на Меси срещна гредата. Две минути по-късно Иниеста се измъкна отдясно и опита от малък ъгъл да преодолее вратаря на "Рома", но той изби с крак в корнер.

В заключителните секунди Жорди Алба беше изведен зад защитата. Той опита да прати топката покрай де Санктис, но вратарят отново се намеси, а след това топката беше изчистена от Антонио Рудигер.

В другия мач от група Е "Байер" (Леверкузен) разби гостуващия БАТЕ (Борисов) с 4:1 и излезе начело в класирането.

Адмир Мехмеди даде аванс на домакините още в 4-ата минута, девет по-късно Неманя Милунович изравни. След почивката обаче "аспирините" стигнаха до успеха, след като Хакан Чалханоглу се разписа в 47-ата минута и в 75-ата от дузпа, а между тях се разписа и новото попълнение Хавиер Ернандес.

Убедителна победа записа и "Байерн" (Мюнхен), който не успя да отбележи през първото полувреме при гостуването на "Олимпиакос", но след почивката реализира три безответни гола.

Томас Мюлер продължи страхотното си представяне от началото на сезона и добави още две попадения на сметката си. Той откри резултата в 52-ата минута, а в добавеното време оформи крайния резултат от дузпа. В 89-ата минута Марио Гьотце отбеляза след асистенция на Кингсли Коман.

В другия мач от група F "Арсенал" допусна неочаквана загуба с 1:2 при гостуването на "Динамо" в Загреб. Йосип Пивариц откри резултата в 24-ата минута, а пет преди края на първото полувреме ситуацията за "артилеристите" се усложни допълнително, след като Оливие Жиру беше изгонен за втори жълт картон.

Хърватите се възползваха от численото си предимство и удвоиха аванса си в 58-ата минута чрез Жуниор Фернандес. Влезлият като резерва Тио Уолкът върна един гол в 79-ата минута, но в оставащото време "Арсенал" не успя да се добере до равенство.

В същото време "Челси" загърби проблемите във Висшата лига и стартира европейската си кампания с безпроблемна домакинска победа над "Макаби" (Тел Авив) с 4:0.

Жозе Моуриньо предприе доста промени за този мач и остави на пейката Джон Тери, Бранислав Иванович, Неманя Матич и Диего Коща. Вместо тях стартираха Курт Зума, Абдул Баба, Рубен Лофтус-Чийк и Лоик Реми.

Еден Азар пропусна дузпа още в шестата минута, но Уилиан все пак донесе желания ранен гол девет по-късно. В последната минута на полувремето домакините получиха втора дузпа и този път Оскар не сбърка.

В 59-ата минута Диего Коща, който замени получилия разтежение в средата на първата част Уилиан, вкара красив трети гол от воле след подаване на Фабрегас. Десет минути преди края на редовното време испанският халф оформи крайния резултат.

Това се оказаха единствените точки за английските отбори, след като вчера "Манчестър юнайтед" и "Манчестър сити" отстъпиха с 1:2 съответно срещу ПСВ (Айндховен) и "Ювентус".

В другия мач от група G "Динамо" и "Порто" завършиха 2:2 в Киев. Олег Гусев изведе украинците напред в 20-ата минута, но португалците стигнаха до обрат с попадения на Винсент Абубакар в 23-ата и 81-ата минута. Минута преди края на редовното време обаче Витали Буялски донесе точката на домакините.

В група H "Гент" и "Лион" завършиха 1:1, а "Зенит" спечели гостуването на "Валенсия" с 3:2. Хълк даде два гола аванс на руския тим преди почивката, но през втората част испанците изравниха чрез Жоао Кансело и Андре Гомес. Аксел Витцел донесе трите точки на тима от Санкт Петербург в 76-ата минута.

dnevnik.bg