Литва се класира за финала на европейското първенство по баскетбол. Воденият от Йонас Казлаускас отбор победи с 67:64 Сърбия в оспорван полуфинал.

Литовците владееха инициативата през по-голямата част от срещата. Въпреки това сърбите се бориха и се задържаха близо до възможността за обрат в последните секунди.

Това обаче не се случи и Литва си осигури място в решителния мач. Там съперник на отбора ще е съставът на Испания, който детронира домакина Франция.

За Литва това ще е втори пореден финал след Евробаскет 2013, когато отборът отстъпи срещу Франция.

В първите минути сърбите започнаха добре, но бързо опонентът им пое играта под свой контрол. След серия от 10:0 литовците дръпнаха със седем точки. В началото на втората четвърт преднината им стигна 11 точки при 28:17. Постепенно сърбите съумяха да я стопят и точно преди почивката стигнаха до 34:35.

Третата част премина при три дълги серии - две за Литва и една за сърбите. Отборът, воден от Александър Джорджевич, поведе за първи път от около 20 минути при 41:40.

Литовците бързо влязоха в ритъм и си върнаха водачеството, за да направят 52:43. Сърбите се стараха много и в последните секунди със зрелищна тройка Милош Теодосич намали до 64:65. Последва игра на нерви и след две точни стрелби от линията за наказателни удари Литва заслужи победата.

Дневник