Испанският национален отбор е новият шампион на Стария континент по баскетбол, след като победи Литва във финала на европейското първенство.

Иберийците се наложиха с убедителното 80:63 в препълнената зала в Лил с и за трети път триумфираха с титлата на форума. Тимът спечели златото и през 2009 и 2011 година, а доминацията им бе за кратко прекъсната от Франция през 2013.

И в този финал на шампионата отборът бе воден от Серджо Скариоло и напълно заслужено се поздрави с успеха, след като доминира през целия мач.

Над всички за своя тим отново бе Пау Гасол, който завърши с 25 точки и 12 борби, Серхио Лул добави 12 точки, а Руди Фернандес завърши с 11. За литовците най-резултатни бяха Мантис Калниетис и Реналдас Сеибутис с по 13 точки, а Йонас Валанчюнас добави девет точки и девет борби.

Испанците започнаха срещата по-много агресивно и, благодарение на безупречната си стрелба, дръпнаха с 15:4 само пет минуте след първия съдийски сигнал. Те задържаха темпото до края на частта и я затвориха при комфортен аванс от 19|:8.

Пау Гасол и компания продължиха с доброто си представяне и преднината им достигна до 16 точки. Литовците обаче се окопитиха и след няколко индивидуални акции намалиха изоставането си на осем точки при 29:37.

"Ла Роха" отново стигна до двуцифрена преднина, но тройка със сирената на Йонас Мачюлис сложи края на полувремето при резултат 41:33. Третата част отново мина под диктовката на иберийците и те отбелязаха с девет точки повече от съперника си и така разликата стана 60:43 в тяхна полза.

В последната част литовците се вдигнаха на  щурм и играха като равен с испанците, които все пак успяваха да задържат преднината си, а резултатът се движеше точка за точка. До последната сирена прибалтийците обаче така и не успяха да притеснят съперника и така Испания триумфира с титлата.

Решаваща за успеха се оказа слабата успеваемост на литовците от игра - под 35%. Те доминираха под коша и направиха 18 борби в атака срещу осем на испанците, но показателите им от наказателната линия бяха отчайващи - едва 60% срещу 85% на съперника.