Германският производител на автомобили "Ауди" е близо до финализиране на сделка с "Ред бул" за влизане във Формула 1 през 2018 г., твърди списание "Ауто билд".

"Ауди" ще е основата на отбора, а "Ред бул" ще бъде главен спонсор.

Говорител на "Ауди" не потвърди информацията на списанието, според която остава само да се положат подписи. Сделката вече била одобрена от ръководството на компанията.

Преди няколко дни анализаторът на Би Би Си Еди Джордан обяви, че концернът "Фолскваген", под чиято шапка е и "Ауди", е близо купуването на отбора на "Ред бул". Сегашната новина на "Ауто билд" потвърждава неговите твърдения.

Джордан твърди, че "Фолскваген" ще използва собствени двигатели и ще използва целия натрупан опит на "Ред бул" в изграждането на болидите.

Докато настъпи този момент, "Ред бул" ще премине на двигатели на "Ферари", тъй като ще се раздели с досегашния си доставчик "Рено". Казусът с французите бил решен още преди няколко седмици.

"Ред бул" и "Фолскваген" разговарят повече от година и моята информация е, че основите на сделката по продажбата на отбора са договорени", каза Джордан.

"Когато "Фолскваген" поеме отбора, той ще стане четвъртият голям производител на автомобили във Формула 1, а "Ред бул" ще продължава да се наслаждава на добро позициониране като основен спонсор", добави той.

Само преди няколко месеца "Ауди" отрече информацията, че има интерес да влезе във Формула 1. От своя страна "Ред бул" от известно време търси начин да излезе като собственик на отбор заради проблемите с "Рено" и слабите резултати.

Ако новината се потвърди, това ще е голям триумф на председателя на борда на "Фолскваген" Мартин Винтеркорн в битката за влияние в ръководството. Според Джордан той се е договорил с шефа та "Ред бул" Дитрих Матешиц и неговия съветник Хелмут Марко.

Двете компании си партнират и в световния рали шампионат, където пилотите на "Фолскваген" отново доминираха.

Вести.бг