Бившият мениджър на "Манчестър юнайтед" сър Алекс Фъргюсън потвърди, че също като изпълнителния директор на клуба Дейвид Гил е изживял мъчително трансфера на Димитър Бербатов от "Тотнъм" през 2008 г.

В новата си книга "Лидерство" Фъргюсън твърди, че изживяването покрай сделката е било "по-болезнено, отколкото смяната на тазобедрената ми става".

Преминаването на българския нападател от лондонския клуб при "червените дяволи" стана в последния момент през август 2008 г. Преди дни Дейвид Гил също определи поведението на президента на "Тотнъм" Даниел Леви при преговорите като кошмарно.

Иначе Фъргюсън разкрива, че е отказал заплатата на Уейн Рууни да бъде по-голяма от неговата, когато се водеха тежки преговори с нападателя през 2010 г.

Рууни заплаши да напусне, след като обвини клуба в липса на амбиции, но след това направи обратен завой и подписа нов петгодишен договор със заплата от 180 хиляди паунда на седмица.

Според сър Алекс заплатата на Рууни е била по-ниска от това, което първоначално е получил като предложение. Тогава мениджърът казал на собствениците семейство Глейзър и на Дейвид Гил, че не смята за справедливо играчът да получава повече от два пъти от собствената му заплата.

"Беше просто. Просто се съгласихме, че никой играч не трябва да получава повече от мен", казва Фъргюсън.

Той защитава качеството на отбора, който е оставил на наследника си Дейвис Мойс през 2013 г. Според него настоящият мениджър Луис ван Гаал е предопределен да успее в "Юнайтед", а асистентът му Райън Гигс има качествата да поеме състава и да постига успехи.

"Райън Гигс може да бъде велик мениджър. Той е интелигентен, има присъствие и познания", смята Фъргюсън.

В книгата си 73-годишният шотландец признава, че е обмислял трансфер на нападателя Марио Балотели през 2010 г.

"През 2010 г. флиртувахме с идеята да подпишем с Марио Балотели, който беше талантлив и спорен италиански нападател. Аз си свърших домашната работа, говорих с италианските ми контакти, но отзивите ми подсказаха, че ще е много рисковано, ако го привлечем", пише той.

Дневник