Първата ракета на България Григор Димитров и другите талантливи тенисисти, родени в началото на 90-те години на миналия век, бяха смятани за "свежата смяна" на старите лъвове, завзели върха на световния тенис, и от тях се очакваше през тази година да дадат ясен знак за смяна на поколенията в този спорт.

Но изследване на резултатите от тазгодишните турнири от Големия шлем, направено от водещи световни анализатори, показа, че всъщност "старците" са окупирали още по-здраво върховете и явно нямат намерение скоро да ги отстъпват.

Според данните, цитирани от италианското издание "OK Тенис", младата вълна определено "издиша", а резултатите на талантите са плачевни. От родените след 1990 г. само трима стигнаха до четвъртфиналите на турнир от Шлема, като това бяха Ник Кириос и Милош Раонич в Австралия в началото на годината и шокиращо Васек Поспишил на Уимбълдън.

Освен това, тази година възрастта на полуфиналистите във всички турнири от Шлема е най-високата в цялата Оупън ера на тениса - 28 години и 7 месеца. Така беше подобрен рекордът от... миналата година, когато беше 27 години и 3 месеца.

Също така, до предпоследния етап на тези надпревари стигнаха само осем различни тенисисти. И всички те бяха около 30-те, а най-младият е Марин Чилич на 27 години. Миналата година бяха 11 различни играчи, а сред тях беше и Григор Димитров.

При това, тази година не е като да нямаше участие на млади тенисисти на турнири от Големия шлем. Дори в Ню Йорк беше поставен рекорд с цели 10-има играчи под 20 години, стигнали до основната схема на US Open. Това не се беше случвало четвърт век в такава надпревара, но резултатите не бяха особено впечатляващи.

Така надеждите остават за следващата година, в която обаче огромната част от поколението на надеждите от началото на 90-те години вече няма да е чак толкова младо и от тях ще се очакват резултати. 

Gong.bg