Делото за обявяването на ЦСКА в несъстоятелност ще се гледа днес в Софийския градски съд. От изхода му зависи бъдещето на клуба.

Червените останаха без лиценз за професионалния футбол заради финансовите си проблеми и от този сезон се състезават във В група. Наскоро ФИФА призова БФС да отнеме 15 точки от актива на отбора заради три загубени дела на стойност 150 хиляди евро.

От БФС обаче обясниха, че се чака решението на съда. Ако ЦСКА бъде обявен в несъстоятелност, ще се обсъждат следващите стъпки, като една от тях е наказанието да бъде отложено, тъй като трябва да се видят действията на синдика.

Той ще трябва да назначи оздравителен план и да определи ред за погасяване на задълженията.

Твърденията на БФС и ЦСКА са, че към момента общите дългове са около 23 млн. лева. Около половината от тях са към НАП.

Жалбата срещу клуба е подадена от пернишка фирма, която е имала отношения с ЦСКА от времето на предишните собственици от "Титан". Желанието на самият клуб също е да започне процедура по обявяване в несъстоятелност.

"Има технологично време за решението и то най-вероятно то ще излезе през октомври. Аз нямам право да се разплащам в момента с никой кредитор, защото бих изпреварил държавата като кредитор. И после синдикът ще иска парите обратно. Синдикът ще преговаря с всички кредитори, и тогава вече ще има план", заяви изпълнителният директор на червените Александър Тодоров. По думите му 80-90% от задълженията са от времето на "Титан".

Гриша Ганчев, който се зае с управлението на ЦСКА, заяви преди месец и половина, че казусът е същият като с "Глазгоу рейнджърс". Бизнесменът изтъкна, че клубът ще се разплати с НАП.

Ако не започне процедура по несъстоятелност, ЦСКА ще загуби 15 точки като начало. Ако и тогава не плати тези 150 хил. евро, клубът ще бъде пратен в А областна група. Но там проблемът би бил, че сезонът вероятно ще е започнал. Засега БФС не желае да коментира подобен вариант. Освен това срещу ЦСКА се водят още "двуцифрен брой дела" от бивши играчи и мениджъри.

Дневник