Главната прокуратура в Швейцария потвърди, че срещу президента на ФИФА Сеп Блатер е започнало криминално производство за злоупотреба със служебно положение и със средства.

Новината дойде преди минути, след като по-рано днес пресконференцията на ФИФА с планираното участие на Блатер беше изненадващо отменена. На събралите се журналисти от цял свят беше обяснено, че президентът на световния футбол е в среща.

Блатер е бил разпитван от швейцарските власти в централата на ФИФА Цюрих, а той е влязъл в сграда с адвоката си Лоренц Ерни.

Прокуратурата публикува съобщение, които го обвиняват в "нарушение на възложените му функции", като се препраща към договора от 2005 г. с Карибския футболен съюз. Тогава президент на съюза е бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е един от главните герои в скандала за корупция в организацията.

Прокуратурата смята, че тези договори са неизгодни и са нанесли финансови щети на ФИФА, а Блатер действал срещу интереса на организацията и компанията Fifa Marketing & TV AG.

Блатер е заподозрян в "нелоялното плащане" на 2 милиона​ швейцарски франка на президента на УЕФА Мишел Платини за работа, която той е свършил в периода януари 1999 - юни 2002 г. Плащането е извършено през февруари 2011 г. Французинът се смяташе за фаворит да оглави ФИФА на изборите през февруари 2016 г.

Офисите на Блатер са били претърсени и са иззети документи днес, а срещата му с прокурорите се е състояла след заседанието на изпълнителния комитет. На него бяха определени точните дати за световното първенство през 2022 г. в Катар, както и други по-незначителни въпроси.

По традиция след всяко такова заседание Блатер застава пред журналистите, а те го очакваха, тъй като това щеше да е първата му поява след отстраняването на генералния секретар Жером Валке.

Мнозина от тях публикуваха в социалните мрежи недоволство, че не ги е уважил, след като са похарчили хиляди за пътуване до Цюрих и отразяване на пресконференцията.

Дневник.бг