Възроденият "Тотнъм" разгроми гостуващия "Манчестър сити" с 4:1 и нанесе второ поредно поражение на лидера във Висшата лига.

Двата отбора откриха седмия кръг с много динамичен и атрактивен мач, който обаче беше белязан и от изключително слабо представяне на страничните рефери, които признаха три нередовни гола - два на "шпорите" и един на "гражданите".

"Сити" започна по-добре срещата и откри резултата чрез Кевин де Бройне в 26-ата минута. "Тотнъм" обаче изравни в последната минута на първото полувреме чрез Ерик Дайър, а през втората част Тоби Алдервейрелд, Хари Кейн и Ерик Ламела донесоха убедителния успех.

Отборът на Маурисио Почетино се възползва по най-добрия начин от кошмарните грешки в нетипично подредената отбрана на Мануел Пелегрини. Той остави на пейката Джо Харт, а заради травмите на Елиаким Мангала и Венсан Компани в центъра действаха Мартин Демикелис и Николас Отаменди, което се оказа пагубно за "Сити".

"Гражданите", които само допреди седмица изглеждаха непоклатими на върха с пет победи от пет мача и без допуснат гол, сега дори могат да загубят първото място, ако по-късно днес "Манчестър юнайтед" победи последния "Съндърланд".

Отборът на Мануел Пелегрини записа трета загуба в последните си четири срещи във всички турнири след тези срещу "Уест хем" в предишния кръг и срещу "Ювентус" на старта на Шампионската лига. 

Двубоят започна много динамично, въпреки че в първите минути липсваха голови положения. "Сити" играеше по-добре и организираше по-качествените атаки, но Юго Лорис спаси далечен удар на Серхио Агуеро, а Яя Туре беше неточен от границата на наказателното поле.

Все пак по-активната игра на гостите даде резултат в 26-ата минута. Кайл Уокър сбърка след статично положение пред вратата на "Сити". Туре пресече топката и организира отлична контраатака. Той направи 50-метров пробив и изведе вдясно Де Бройне. Белгиецът си отвори позиция за стрелба и намери далечния ъгъл на вратата. Той се намираше с малко зад гърба на предпоследния противников играч, но страничният рефер не го забеляза.

Две минути по-късно "Сити" можеше да удвои аванса си, но Лорис успя да се справи с удар на Рахим Стърлинг.

Постепенно обаче домакините намериха ритъма си и станаха значително по-опасни в атака. В 32-ата минута се откри добър шанс на контраатака, но Хари Кейн стреля покрай вратата от дъгата на наказателното поле.

Пет минути по-късно Кейн стреля от около 16 метра, но Уили Кабайеро изби в корнер. По този начин английският национал записа над 12 часа без гол в противниковите врати.

Неговият отбор обаче успя да изравни резултата в последната минута на първото полувреме. Кайл Уокър беше изведе вдясно, а страничният рефер не маркира доста сериозна засада на десния бек на "Тотнъм".Той центрира към Хьон Мин Сон, чийто удар беше спасен от Кабайеро. След това Де Бройне опита да изнесе топката, но подаде топката на Ерик Дайър, който със страхотен удар от около 30 метра я изпрати в долния десен ъгъл на аржентинския страж с помощта на страничната греда.

"Тотнъм" продължи да играе добре и след почивката, въпреки че първата чиста ситуация се откри пред "Сити". Агуеро получи вдясно от вратата, но опитът му за удар по диагонала беше блокиран и топката излезе в корнер.

В 50-ата минута "шпорите" нанесоха втори удар на "гражданите". Ерик Ламела центрира от свободен удар, а Кабайеро излезе много неразчетено, което позволи на Тоби Алдервейрелд да прати топката с глава в опразнената врата.

Мануел Пелегрини реагира с включването в игра на Хесус Навас вместо Туре, но играта на "Сити" не се получаваше. "Тотнъм" се възползва и в 61-ата минута стигна до трето попадение, въпреки че и то дойде след грешка на един от страничните рефери.

Мартин Демикелис фаулира в опасна близост връхлитащия на скорост Ламела. Аржентинецът дори се размина с втори жълт картон, след като след края на първата част получи първия си за разправии със съдиите.

Ериксен изпълни добре свободния удар, но нацели горната греда. Топката обаче попадна в Кейн, който спокойно я прати в опразнената врата, за да сложи край на дългата си голова суша. Англичанинът се намираше в засада при удара на датчанина, но и това не беше видяно от страничния рефер.

В 69-ата минута Навас можеше да намали изоставането на "Сити", но ударът му беше спасен от Лорис. Секунди по-късно Стърлинг се освободи на границата на наказателното поле, но стреля покрай дясната греда.

Три минути по-късно "Тотнъм" прати топката във вратата на Кабейро за четвърти път, но попадението на Сон беше правилно отменено. Той довкара отблизо топката след удар с глава на негов съотборник при центриране от корнер. В ситуацията остана впечатление, че топката ще влезе във вратата и без намесата на корееца. 

Все пак четвъртото попадение не закъсня. В 79-ата минута защитата на "гражданите" отново се пропука. Влезлият само две минути по-рано Клинтън Нджие центрира отлично от дясното крило за Ламела. Аржентинецът овладя топката, излъга вратаря Кабайеро и отблизо не пропусна да направи 4:1.

До края срещата се доиграваше, а "Тотнъм" спокойно дочака третата си поредна победа във Висшата лига. "Шпорите" събраха 12 точки и преди останалите мачове от кръга се изравниха на третото място с "Лестър" и "Уест хем". Тимът на Почетино вече е само на три точки от "Сити" и на една от втория "Манчестър юнайтед".

Дневник