Женският национален отбор на България допусна тежка загуба от шампиона Русия в първия си мач на европейското първенство по волейбол, което стартира днес в Белгия и Холандия. Съставът, воден от Драган Нешич, отстъпи с 0:3 (6:25, 14:25, 25:27).

Българките не успяха да влязат добре в мача и изиграха катастрофален първи гейм, в който взеха едва шест точки. Втората част започна равностойно, но само до 3:3. До първата техническа пауза Русия отвори разлика от четири точки - 8:4, а след това продължи да я увеличава с няколко солидни серии.

Битка на игрището имаше единствено в третия гейм. Рускините отново започнаха по-добре и спечелиха пет от първите шест точки. Преднината на европейските шампионки продължи да расте и стигне цели десет точки при 19:9.

България вървеше към още един съкрушителен гейм, но неочаквано успя да се върне в гейма. Възпитаничките на Нешич направиха серия от 9:1, за да стопят пасива си до две точки, а след това спасиха два мачбол и изравниха при 24:24. Те отразиха и трети при 24:25, но Русия стигна до четвърти и този път сложи край на мача.

Елица Василева беше най-резултатна в този мач с 16 точки, но нито една от нейните съотборнички не записва двуцифрен точков актив. За Русия Наталия Омбочаева и Татяна Кошелева завършиха с по 13, а Александра Пасинкова добави 12.

По-късно днес е вторият мач от група С, който противопоставя Хърватия и Беларус.

Победителите от четирите групи се класират директно за четвъртфиналите, а заелите второ и трето място ще играят плейофи за място в топ 8.

Дневник