Етичната комисия на ФИФА е започнала разследване срещу Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини. В основата е плащането на 2 млн. швейцарски франка към французина.

В петък швейцарската прокуратура обяви, че е открито криминално производство срещу Блатер за злоупотреба със служебно положение и със средства. Той е заподозрян в "нелоялното плащане" на 2 милиона​ франка на Платини за работа, която той е свършил в периода януари 1999 - юни 2002 г. Плащането е извършено през февруари 2011 г.

Етичната комисия разследва също договори с Карибския футболен съюз от 2005 г. Най-вероятно става дума за сделки за продажбата на телевизионни права.

Блатер беше разпитван като заподозрян от швейцарските власти, а Платини отговаряше като свидетел. Президентът на ФИФА заяви, че ще съдейства при разследването.

Платини, който досега се смяташе за основен кандидат за президентския пост в международната федерация, каза, че е получил парите за свършена работа. "Що се отнася до плащането към мен, бих искал да заявя, че сумата е за работа, която съм извършил при договорни отношения с ФИФА. Радвам се, че успях да изясня всички въпроси по темата с властите", обяви президентът на УЕФА.

Дневник.бг