"Арсенал" и "Челси" донесоха нова разочароваща вечер за английските отбори в Европа, след като загубиха мачовете си от втория кръг на груповата фаза в Шампионската лига.

"Артилеристите" загубиха с 2:3 от "Олимпиакос" у дома и записаха второ поредно поражение, след което заемат последното място в група F. Сините пък отстъпиха с 1:2 при гостуването на "Порто" и са трети в група G с три точки.

Така английските отбори събират едва три точки от първите си шест мача в Шампионската лига. В първия кръг на груповата фаза само "Челси" спечели мача си, а другите три отбора записаха три загуби.

В допълнение с ранното отпадане на "Саутхемптън" и "Уест хем" в Лига Европа това е нов удар по клубния коефициент на Висшата лига. Английските отбори могат да се окажат в сериозна битка с италианските за третото място в ранглистата на УЕФА, което дава право на четири участника в Шампионската лига.

На "Емиратс" "Арсенал" упражни натиск в началото, но пропусна няколко добри възможности чрез Алексис Санчес и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Постепенно "Олимпиакос" изнесе играта по-напред и стигна до гол в 33-ата минута.

Константинос Фортунис центрира от корнер към дъгата на наказателното поле, където Фелипе Прадо стреля и след рикошет топката влетя в далечния ъгъл на Давид Оспина.

Само две минути по-късно Тио Уолкът изравни. Той получи подаване зад защитата от Санчес и потърси далечния ъгъл. Вратарят Роберто отби топката, но не успя да предотврати попаднеието.

"Олимпиакос" обаче бързо си върна аванса. В 40-ата минута Давид Оспина си отбеляза автогол, след като изпусна топката при центриране от ъглов удар.

"Арсенал" отново успя да изравни в 65-ата минута. "Артилеристите" задържаха продължително пред наказателното поле, след което Уолкът центрира технично към включилия се между централните бранители Санчес, който с глава направи 2:2.

"Артилеристите" обаче този път удържаха равенството още по-кратко, отколкото през първата част. Само 60 секунди след гола на Санчес "Олимпиакос" поведе с 3:2. Отбраната на  лондончани не успя да изчисти добре топката след атака отляво. Прадо беше изведе зад защитата отдясно и центрира във вратарското поле за Алфред Фонбогасон, който вкара отблизо.

До края на мача "Арсенал" имаше доста шансове за трети път да стигне до равенството, но Месут Йозил, Аарън Рамзи и Санчес пропуснаха добри ситуации.

"Арсенал" продължава без точка в Шампионската лига. Тимът на Арсен Венгер изостава с три точки от "Олимпиакос" и "Динамо" (Загреб) и с шест от лидера "Байерн".

В група G "Порто" помрачи първото завръщане на Жозе Моуриньо на стадион "Драгао", откакто напусна португалския тим. Неговите възпитаници изиграха поредния си изключително разочароващ мач през сезона.

"Порто" имаше първата възможност в мача още във втората минута, но Ясин Брахими не успя да затрудни Асмир Бегович. В шестата минута удар на Сеск Фабрегас беше спасен от Икер Касияс. Испанският вратар записа 152-ия си мач в Шампионската лига и излезе еднолично начело във вечната класация, изпреварвайки с един двубой Шави.

В 14-ата минута бившият капитан на "Реал" отново се намеси решително след изстрел на Педро Родригес.

Въпреки че сините създадоха по-добрите възможности, "Порто" играеше малко по-добре през първата част и поведе в 39-ата минута. Брахими проби в наказателното поле и стреля, Бегович спаси удара му, но Андре Андре не сбърка при добавката.

"Челси" обаче успя да изравни с последното докосване до топката за първото полувреме. Сините получиха пряк свободен удар на отлична позиция и Уилиан заблуди Касияс с чудесен изстрел във вратарския ъгъл.

Тимът на Моуриньо не се възползва от този гол и само шест минути след почивката отново изостана в резултата. Майкон отбеляза с глава след центриране от корнер.

До края на мача и двата отбора имаха добри възможности за гол, а дори по веднъж удариха гредите. В заключителните минути "Челси" поиска дузпа за игра с ръка, но претенциите на гостите не бяха уважени.

След първите два мача английският шампион е трети в групата с три точки. "Динамо" (Киев) победи "Макаби" (Тел Авив) с 2:0 като гост и поведе с четири точки и по-добра голова разлика от "Порто". Израелците са последни без точка и с голова разлика 0:6. 

dnevnik.bg