Публичните финансови доклади на ФИФА поставих под въпрос твърдението на Платини, че през 2002 година централата не е имала възможност да му плати хонорар от 2 милиона франка и затова го е сторила чак 9 години по-късно.

Преди няколко дни стана ясно, че швейцарската прокуратура разследва въпросното плащане от ФИФА към президента на УЕФА, направено през 2011 година, като главният прокурор на страната Мишел Лобер заяви, че има съмнения, че плащането е "нерегламентирано".

От своя страна Платини изрази готовност да съдейства напълно на разследването и уточни, че сумата е хонорар за консултантска работа, която той е свършил между 1998 и 2002 година. Причина за 9-годишното забавяне била, че ФИФА нямала финансовата възможност да се изплати по-рано. Публичните финансови доклади на световната футболна организация обаче поставят под съмнение това твърдение.

Според доклада в края на 4-годишния цикъл между 1999 и 2002 ФИФА е имала "излишък от 115 милиона швейцарски франка". Причината за сериозния излишък е, че през 2002 година се проведе Световното първенство в Япония и Южна Корея, което е донесло сериозни приходи на централата. "ФИФА нямаше никакви финансови проблеми по това време и можеше без проблем да извърши това плащане", коментира пред "Франс Прес" анонимен източник, близък до организацията. /БГНЕС