Министърът на младежта и спорта Красен Кралев направи уточнения за думите си, че държавата плаща сметките на ЦСКА за ток, вода и данък сгради. Изказването му предизвика недоволството на червените и от футболния клуб заявиха, че "леко се е заблудил и е имал предвид, че министерството плаща сметките на други стадиони в столицата и провинцията, но не и на "Българска армия".

Кралев обясни, че е направил разграничение между футболния и останалите спортни клубове на ЦСКА.

"Футболният клуб, който стопанисва стадиона в "Борисовата градина" и базата в "Панчарево", дължи около 960 хил. лева само за данък сгради и такса смет. Останалите клубове, с които работим, които са наематели на базите на ЦСКА в местността "Къро", имат задължения в размер на 210 хил. лева, от които 70 хиляди са за ток и вода. Останалите са за наеми, т.е. това са точните цифри", каза Кралев.

По думите му министерството е близо до постигане на споразумение за разсрочване на задълженията на спортните клубове. "Задълженията им ще бъдат разсрочени в рамките на три години, до края на нашия мандат, защото за повече аз не мога да поема отговорност. Имаме споразумения, които са изпратени и предстои да бъдат подписани, особено с волейбола, баскетбола, хандбала, които имат най-големи задължения, и клуба по гимнастика, който досега нямаше договор. Отличниците там са клубовете по бокс, борба и вдигане на тежести, които не дължат никакви пари към министерството."

Кралев допълни, че футболният ЦСКА сам плаща сметките си за ток и вода, но за останалите клубове сметките се пращат в министерството.

Министърът твърди, че правителството е готово да съдейства на футболния клуб по въпроса с базите. Той е бил близо до изготвяне на нов договор по време на управлението на Александър Томов. "Базите на "Българска армия" и "Панчарево" са отдадени безвъзмездно на клуба, срещу ангажимент за инвестиции, който е абсолютно задължителен, защото на този стадион, за да може да се играе футбол, трябва да се извършат сериозни реконструкции."

"От футболния клуб искаме да видим какви нужди имат, от какво съдействие, както и премиерът каза, готови сме правителството и министерството да свършим всичко необходимо, така че този легендарен клуб да получи съответната помощ, от която има нужда. На всеки му се случва да изпадне в криза, виждаме какъв е общественият интерес към ЦСКА, отчитаме го, знаем, че е изключително важен за много хора, така че ще направим всичко необходимо, за да им се помогне. Стига да знаем много точно какво те искат", добави Кралев.

Дневник