"Партизан" сложи край на черната си серия на германска земя и записа историческа първа победа като гост срещу отбор от Бундеслигата. Сръбският шампион се наложи с 3:1 над "Аугсбург" и оглави еднолично класирането в група L на Лига Европа.

Валери Божинов взе участие в двубоя, но трябваше да изживее един от най-неприятните моменти за футболистите - двойна смяна. Българският национал беше оставен на пейката, но влезе принудително в 22-ата минута заради контузия на Бубакар Умари. В 66-ата минута обаче нападателят беше заменен, след като защитникът Александър Субич получи червен картон и на терена трябваше да се появи Неманя Петрович.

Другият българин в състава на сръбския отбор Иван Бандаловски изобщо не попадна в групата, тъй като има заболяване.

"Партизан" никога не беше печелил дори точка на германска земя. От дебюта си в Европа през 1955 г., сръбският отбор имаше осем загуби в осем гостувания на тимове от Бунделигата.

Началото на двубоя в Аугсбург предвещаваше нов неуспех за "гробарите" в Германия. Домакините започнаха по-силно, доминираха и създаваха по-чистите положения. Противно на логиката обаче "Партизан" откри резултата.

В 31-ата минута Стефан Бабович отне топката в своята половина и с чудесно подаване изведе на скорост Андрия Живкович. Живкович напредна, излъга двама противникови играчи и с прецизен фалцов удар с левия крак намери далечния долен ъгъл.

Ситуацията се повтори и след почивката. "Аугсбург" стартира много агресивно и имаше доста изгодни положения да изравни. Вместо това в 54-ата минута получи втори гол. Донг Вон Джи не се ориентира добре след центриране от корнер и с нескопосано отиграване прати топката в собствената си врата.

Само четири минути по-късно баварците се върнаха в мача след отлична атака. Раул Бобадия овладя топката след центриране от левия фланг и комбинира с Халил Алтънтоп. Турският национал съобразително върна към парагваеца, който не сбърка от точката за изпълнение на дузпа.

Живкович обаче бързо върна аванса от два гола на "Партизан". Той се разписа в 62-ата минута след подаване на Марко Йевтович. В ситуацията домакините претендираха за нарушение в атака, но такова не беше отсъдено.

Две минути по-късно Субич получи втори жълт картон и остави гостите в намален състав. "Аугсбург" наложи сериозен натиск и притисна съперника в половината му. Баварците обаче продължиха с пропуските и не съумяха да се върнат отново в мача.

В другия мач от групата АЗ (Алкмаар) победи гостуващия "Атлетик" (Билбао) с 2:1. По този начин "Партизан" оглави еднолично класирането с пълен актив от шест точки. АЗ и "Атлетик" имат по три, а "Аугбусрг" е без точка.
Дневник.бг