Четири от основните спонсори на ФИФА излязоха със синхронизирано искане президентът на организацията Сеп Блатер да освободи незабавно поста си.

"Кока Кола" първа публикува декларация с подобен призив, след което беше последван от други три американски компании - "Макдоналдс", "Виза" и "Будвайзер".

Напускането на Блатер ще позволи да се извърши "вдъхваща доверие и устойчива реформа", обяви производителят на безалкохолни напитки в петък.

"С всеки изминал ден имиджът и репутацията на ФИФА продължава да се руши", се казва в становището на "Кока Кола".

"ФИФА се нуждае от задълбочена и спешна реформа, която може да се извърши само с наистина независим подход", добавиха от компанията, която заедно с "Адидас" са най-старите спонсори на ФИФА.

Час по-късно от "Макдоналдс" обявиха: "Събитията от последните седмици продължиха да нарушават репутацията на ФИФА и общественото доверие в управлението й".

"Виза" заяви, че вярва "че никаква смислена реформа не може да се осъществи при настоящото управление на ФИФА".

Атаката на спонсорите идва като резултат от продължаващите разследвания на корупционните практики във ФИФА. Миналата седмица Блатер беше разпитван, а швейцарската прокуратура откри криминално производство срещу него.

Адвокатът му обаче заяви в петък вечерта, че Блатер няма да се оттегли.

"Въпреки че "Кока Кола" е ценен спонсор на ФИФА, г-н Блатер е несъгласен с нейната позиция и вярва силно, че напускането на поста сега няма да е най-добър интерес на ФИФА и няма да даде тласък на реформите. Затова няма да се оттегли", заяви той.

Блатер обеща да се оттегли от ФИФА след конгреса на 26 февруари 2016 г., когато трябва да се избере негов наследник. Това обаче беше преди швейцарските власти да стигнат до него в разследването си и преди генералният секретар Жером Валке да бъде отстранен от поста.

Дневник