Григор Димитров заяви, че има нужда от малко време, за да си върне формата от миналата година. Българският тенисист обясни, че трябва да "подреди живота си наново", защото през този сезон е направил много промени както на корта, така и извън него.

"Очевидно е, че това е трудна година за мен. Не успявам да намеря играта си и да намеря правилния баланс. Увереността му е намаляла малко, има несигурност в ударите ми. Но не ме е срам да си го призная. Виждам го и работя, за да го променя. Има няколко турнира до края на годината, в които ще дам всичко от себе си. Искам да остана фокусиран и най-важното да остана здрав до края на сезона. Надявам се да завърша годината добре. Има още пет турнира. Всичко може да се случи. Мисля, че с правилната нагласа и с необходимата работа мога да на направя добри неща до края на 2015 г.", каза Димитров в интервю за wearetennis,com

Toй допълни, че не би нарекъл миналия сезон като годината на неговия пробив, както и че не е крайно критичен към настоящия. "Да, резултатите ми през 2014 г. бяха по-добри, но това беше резултат от годините, които имах преди това в тура и от опита, който натрупах. Освен това хората, които бяха около мен, ми помогнаха да стигна до следващото ниво. Сега оценявам, че съм правил някои грешки - в начина, по който тренирах, по който правех някои неща. Но това е друга тема."

"Не е лесно да повториш такава година. Още повече, че всеки от топ 100 играе на страхотно ниво и всеки може да победи всеки. Същевременно мисля, че все пак не губя постоянно в първия кръг на турнирите. По-скоро трудно достигам до финалните фази. Като погледна назад, имаше важни двубои, в които имах мачболи или пък сервирах за победата. Надявам да мина през този период, за да си върна нивото", продължи Димитров.

"Когато бях на 19-20 години, разбиранията ми се преобърнаха и осъзнах, че тенисът за мен вече не е работа, а се е превърнал в моя мечта и страст. Понякога има и трудни момент, но така е във всяка връзка."

Българинът каза още, че винаги изисква много от себе си и се стреми да се подобрява. "Дори когато тренирам добре, винаги си казвам, че мога да се справя още по-добре. Това идва именно от 2014 г., когато спечелих 50 мача. Нямах толкова много време да тренирам, а сега ситуацията е различна, така че се опитвам да намеря баланса, да построя възможно най-добрия отбор около себе си и да тръгна оттам. Тенисът не е спринт, а маратон. Имам време да взема нещата в свои ръце, да седна и да оценя ситуацията. Ще ми отнеме малко време, но когато го направя, всичко ще си дойде на мястото."

"Много неща се промениха през тази година, но мисля, че всеки е минавал през подобен период поне веднъж в живота си. Имаш нещо за даден период от време и изведнъж цялата концепция за това, което правиш, се променя. Опитваш се да построиш живота си наново", обясни 24-годишният хасковлия.

Димитров каза, че вече е свикнал животът му да се следи под лупа, въпреки че не му е приятно, когато чете коментари за Мария Шарапова или Роджър Рашийд. "Винаги ще има хора, които ще говорят, ще съдят и ще пишат, но това е нормално. Не мога да съдя никого за това. Просто не ми харесва някой да обсъжда нещата, свързани с Мария или Роджър, защото само ние тримата сме наясно със ситуация. Всичко, което се е случило, е наша работа и на никого другиго. Но дори да не искам да чувам спекулациите, няма как да ги избегна."

"Има и нещо друго, тенисът е само една част от живота ми. Може да победя, може да загубя. Мога само да опитвам да давам всичко от себе си, за да ставам по-добър. Наскоро ми зададоха забавен въпрос - дали ще спечеля титла от Големия шлем. Много бих искал, но ако не се случи, животът продължава. В момента изживявам мечтите си, но ще дойде време, когато трябва да се сбогувам с тениса."

Димитров каза, че когато през миналата година е влязъл в топ 10, е започнал да се цели по-високо. "Гледах към първата петица и мислех за титли от Големия шлем. Не бих казал, че в момента съм много далеч, но просто трябва да се върна до позицията пред по-големите цели. Сигурен съм, че ще имам още пропуснати шансове, защото животът е такъв. Но искам в края на кариерата си да не съжалявам за нищо", завърши той.

Дневник