Двукратният победител в колоездачната Обиколка на Италия Иван Басо сложи край на професионалната си кариера, тъй като започнала да "мъждука".

През юли 37-годишният Басо премина успешна операция за рак на тестисите, който беше открит по време на Тур дьо Франс.

"Всеки спортист знае, че неговата светлина няма да свети еднакво през цялата му кариера. В един момент ще започне да мъждука. За един умен спортист е много важно да знае кога е правилният момент да я загаси", каза той при представянето на маршрута за Джирото догодина.

Басо стана професионалист през 1999 г. с "Ризо Скоти", след което преминава за кратко през "Фаза Бортоло" и "Си Ес Си", преди през 2007 г. да се присъедини към "Дискавъри ченъл" на Ланс Армстронг. Шест години е в "Ликигас" преди тази година да подпише с "Тинкоф".

Според "Тинкоф" италианецът ще остане в отбора на новосъздадена позиция, която ще съчетава мениджърски и технически аспекти.

"Не съжалявам, че слагам край на кариерата си. Колоезденето е страст за цялото ми семейство. Аз съм изключително щастлив, че има отбор, който вярва в мен и ми дава възможност да започна ново пътешествие без практически да спирам", добави той.

През цялата последна година имаше съмнения, че Басо ще приключи с професионалната си кариера, но заболяването от рак е ускорило решението му.

Италианецът изтърпя и наказание за допинг заради преливане на кръв от д-р Еуфимиано Фуентес през 2007 г. Той спечели Джирото за първи път през 2006 г., а за втори след наказанието през 2010 г. 

dnevnik.bg