Григор Димитров продължи със серията от негативни резултати, като отпадна още в първия кръг на турнира в Токио с награден фонд 1.4 милиона долара. Най-добрият български тенисист загуби с 4:6, 6:3, 1:6 от французина Беноа Пер за 93 минути.

Димитров игра колебливо през цялата среща, допусна един пробив в първия сет и още два пъти в третия, с което максимално улесни намиращия се на 32-о място в света съперник.

Българинът по традиция вече започна мача слабо и допусна пробив още в първия гейм. След това двубоят стана равностоен и нито един от двамата не получи повече шанс да пробие началния удар на съперника. Французинът сервираше стабилно и загуби само пет точки на свой начален удар.

Пер играеше търпеливо и без блясък, докато 24-годишният Димитров отново допускаше множество непредизвикани грешки - общо 25 за целия двубой.

Във втория сет хасковлията заигра на много по-високо ниво и непрекъснато притискаше началния удар на французина. Той пропусна три възможности да пробие още във втория гейм.

При 3:2 двамата изиграха и най-дългия гейм, в който българинът поведе с 40:0 и само трябваше да затвори гейма и да тръгне към спечелването на сета. Вместо това позволи на французина да се защити. След това Димитров имаше още два брейкпойнта в гейма, но и тях не реализира.

Все пак в осмия гейм при 4:3 Димитров отново поведе с 40:0 и този път при десетата си възможност в сета най-после взе подаването на Пер. След това не много леко затвърди пробива и спечели сета с 6:3.

В третата част обаче настъпи тотален срив в играта му. Пер проби още първото подаване на Димитров, След това разликата набъбна на 1:4, при което хасковлията допусна още един пробив за 1:5. До края на срещата беше само формалност Пер да приключи двубоя в своя полза.

Французинът направи 11 аса срещу само три на българина, като реализира три от четирите си възможности за пробив. При Димитров този показател беше отчайващ - един реализиран от общо 13 брейкпойнта.

Това беше втора победа за Пер от три мача с Димитров. Българинът, който от тази седмица е извън топ 20 на световната ранглиста, а  от следващата ще загуби най-малко още едно място, приключи участието си в Токио с 8850 долара от наградния фонд.

Пет ще играе във втория кръг срещу кипъреца Маркос Багдатис, който победи испанеца Фернандо Вердаско със 7:5, 6:1.

Дневник