Кандидатът за президент на ФИФА Монг Джун Чунг очаква да бъде отстранен от етичната комисия на ФИФА, за действия, които според него не са нарушения. Новината съобщи самият той, а от комисията още няма реакция.

Чунг знае за предложението да бъде отстранен от футбола за 15 години заради "подкрепата си" за кандидатурата на Южна Корея за домакинство на световното първенство по футбол през 2022 г.

Тогава той предложи основаването на Глобалния футболен фонд, като е обещал да вложи 777 милиона долара за развитието на футбола при успех на Корея.

Синът на създателя на индустриалния гигант "Хюндай" обяви, че не е нарушавала правилата и ще се бори срещу наказанието.

"Ще се боря и ще бъда оправдан. Етичната комисия не ме обвинява в криминално престъпление, нито за подкупи, корупция или конфликт на интереси", заяви 77-годишният кореец, която няма да може да участва в изборите на 26 февруари.

Той определи действията на комисията като "саботаж", защото се отварят отдавна затворени казуси точно в момента, когато започва предизборната кампания.

В момента друг от кандидатите на ФИФА - Мишел Платини е със статут на нещо средно между разследван и обвиняем от швейцарската прокуратурата по разследването за корупция в организацията.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке е отстранен от поста, а срещу президента Сеп Блатер тече "криминално производство" от прокуратурата.

Дневник