Новоназначеният синдик на ЦСКА Радослав Тонев даде първото си интервю, откакто бе назначен на този пост.

Той сподели, че неговите функции са по-скоро надзорни и контролни, а единствената му задача е да изготви доклад за състоянието на дружеството, както и да подготви провеждането на законно първо събрание на кредиторите.

На въпрос какво представлява това събрание, Тонев отговори: "То зависи от търговските книги на дружеството. В тях се включват и счетоводни книги, търговска документация. Има счетоводни записвания, дружеството на кои фирми или лица дължи пари и съответно според вземанията, които фигурират в търговските книги, тези кредитори имат възможност да се явят на първо събраните на кредиторите и да участват в избора на постоянен синдик и в определяне на неговото възнаграждение. И да гласуват дали да има контролен съвет в производството по несъстоятелност, от кой да се състои и при какви условия."

"Правомощията на синдика, в зависимост от функциите му и от съдебното решение могат да бъдат различни. Има различи видове синдици. Временен синдик е моята функция, след открито производство по несъстоятелност. Има служебен синдик, има постоянен синдик. Постоянния синдик има по-големи правомощия от временния синдик", обясни Тонев пред "Гонг".

"На този етап е рано да се говори дали ще има оздравителен план и в какъв вариант би бил той. Допустимо от закона е да се предложат редукция на задължения, отсрочване или разсрочване на задълженията това са законови възможности. Дали кредиторите ще гласуват за самия оздравителен план това зависи от самите кредитори. На второ място е дали съдът би приел оздравителния план. Това са хипотези, които ще се развият в близко бъдеще. Ако няма оздравителен план, тогава се стига до прекратяване на дейността на дружеството и осребряване на активите му", каза още синдикът.

dnevnik.bg