Президентът на ФИФА Сеп Блатер няма намерение да напуска поста си въпреки разследването срещу него и големия натиск от страна на спонсорите.

Той обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си до 26 февруари, когато ще се проведат предсрочните президентски избори.

В края на септември главната прокуратура в Швейцария потвърди, че срещу Блатер е започнало криминално производство за злоупотреба със служебно положение и със средства. 79-годишният швейцарец продължава да твърди, че е невинен и срещу него няма никакви доказателства. Той определи действията срещу него като "нередни".

"Ситуацията не е приятна. Осъждат ме, без да има каквито и да било доказателства за нередни действия от моя страна. Това е наистина скандално", каза Блатер в интервю за германското издание Bunte.

През миналата седмица четири от основните спонсори на ФИФА излязоха със синхронизирано искане Блатер да освободи незабавно поста си. "Кока Кола" първа публикува декларация с подобен призив, след което беше последвана от "Макдоналдс", "Виза" и "Будвайзер".

В същото време членове на британското правителство призоваха местните телевизии да прекратят договорите си с ФИФА, докато швейцарецът не напусне централата. Той обаче няма подобни намерения.

"Това е само разследване, а не обвинителен акт. Наясно съм с процедурата и сътруднича на властите", допълни президентът на ФИФА.

Блатер заяви още, че иска най-доброто за ФИФА и затова ще продължи работата си. "Ще се боря до 26 февруари. Ще се боря за себе си и за ФИФА. Сигурен съм, че злото ще излезе наяве и доброто ще надделее", допълни той.

dnevnik.bg