След двугодишно очакване и къса подготовка от три месеца и половина, днес започва европейското първенство по волейбол за мъже. България е домакин на по-голямата част от него, а другата ще се състои в Италия.

Това е първото европейско първенство на българска територия след 2001 г. във Варна за жени и сега задачата пред състава на селекционера Пламен Константинов не е много по-различна от тогава. Влизането в полуфиналите изглежда като оптимална, но и минимална задача пред националите на собствен терен.

Българските национали ще изиграят своите мачове в софийската "Арена Армеец", другата група с водач Полша е във Варна. Началото за играчите на Константинов ще бъде поставено със среща с Германия от 20.30 часа, която може да има съдбоносно значение за по-нататъшните амбиции в турнира.

Според информация от организаторите залата е почти разпродадени, но и днес ще има свободни билети. Цените а между 5 и 20 лева, а билетите важат за двата мача от деня.

"Това, което се очаква от нас е да се представил добре не само на терена, но и като организатори. Мисля, че нашата група е най-равностойната, затова можем да очакваме да бъде интересно. Но подкрепата на нашата публика може да ни даде допълнителни сили", заяви Константинов в навечерието на шампионата.

Българският състав загуби статута си на една от водещите европейски сили, заради колебливите изяви в последните две години. Но на домашна сцена може както да направи чудеса, така и да потъне под натиска на общественото очакване.

Константинов няма да може да използва един от най-добрите ни посрещачи Тодор Скримов заради контузия, което ще постави още по-силно въпроса как ще играе отборът на този елемент. Диагоналът Цветан Соколов отдавна е извън сметките. Добрата новина е наличието на опитни и млади разпределители, а отново много важна ще бъде ролята на ветерана Владимир Николов.

"Аз лично за пръв и последен път ще имам шанс да играя на такъв изключителен форум в България, пред собствена публика. Избирам това да бъде удоволствие за мен, а не напрежение. Винаги е приятно да се играе пред собствена публика, много е зареждащо и мотивиращо", каза Николов.

Германският състав идва със славата на труден за българския тим съперник в последните години. За последното двата отбора се срещнаха на финала на Европейските игри в Баку, където отборът на Николай Желязков загуби с 1:3 и остана със сребро..

Треньорът на германците Витал Хайнен определи България като "волейболната съпруга" заради непрестанните шеги на жребия. "Даже спим в същия хотел като преди три години, на същия етаж, а даже аз съм в същата стая. Чувствам се като у дома и очаквам срещата с Пламен Константинов", заяви той.

В другата среща днес в София от 17.30 часа ще играят Чехия и Холандия. Във варненската група С в ранния мач един срещу друг ще се изправят Словения и Беларус, а в късния е дербито между Полша и Белгия. Другите две групи са в Италия.
 

Дневник