Българският национален отбор по волейбол направи перфектен старт на европейското първенство и си отвори широко вратите към директно класиране за четвъртфиналите след фантастична игра и безкомпромисна победа над Германия с 3:0 (25:20, 25:17, 25:20).

Преди 12 000 зрители в зала "Арена Армеец" възпитаниците на Пламен Константинов бяха блестящи във всеки един елемент от играта и не оставиха никакви шансове на бундестима, който влезе в шампионата като фаворит за първото място в група А и за място на почетната стълбичка.

Блокадата на българския отбор заработи на високи обороти от първата точка на мача. Още в самото начало най-силните нападатели на Германия Гьорг Гроцер и Денис Калиберда бяха извадени от равновесие, а оттам връщане за бундестима нямаше.

Окрилени от подкрепата на публиката и отличния старт, българските волейболисти не изпуснаха инерцията до края. Те превъзхождаха съперника и в атака, и при посрещането, и дори на началния удар.

България завърши мача с 51% успеваемост в атака срещу едва 35% за германците. Посрещането на домакините също беше значително по-добро - 80% позитивно и 59% перфектно, докато показателите на бундестима бяха съответно 61% и 44%.

Дневник